Без овога је незамислива традиционална српска кухиња

Уколико желите да упознате страног госта са домаћим српским специјалитетима, ајвар никако не смете изоставити. Ајвар је специјалитет балканске кухиње, направљен од црвене паприке. Користи се као додатак многим јелима, а врло често се једе једноставно намазан на хлеб. Уз паприку се најчешће додаје и плави патлиџан. Ајвар се традиционално прави на јесен, када је пуна сезона паприке, од љутих и од слатких паприка и користи се целе године. Припрема се ручно у отвореним шерпама на шпорету на дрва. Испечене паприке најпре морају мало да одстоје у затвореној посуди, како би се охладила и да би се лакше ољуштиле и очистиле од семенки. Паприке се потом самељу и кувају неколико сати у великим шерпама, уз додатак уља и белог лука. Након што се ајвар скува, одлаже се у тегле и спрема за зиму.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*