Редакција Прокупачких вести дневно објављује национално јело држава које нису признале (не)зависност Косова- Аргентина

Састојци

— за тесто —
500 г брашна
2 јајета (једно цело и једно беланце)
½ кашике соли
кашика сирћета
1 дл хладне воде
3 кашике масти
кашика маргарина
— за слани фил —
150 г кобасице
пола главице црног лука
200 г парадајз пелата
со и бибер по жељи
— за слатки фил —
1 јабука
сок од ½ лимуна
4 кашичице жутог шећера
по једна шака бадема, лешника и брусница
½ кашичице цимета
— за карамел-прелив —
4 кашике шећера
сок од поморанџе и ½ лимуна
кашика маргарина

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“62″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Припрема

Умутите једно цело јаје, једно беланце, со, воду и сирће. У другој чинији сједините маргарин, маст и брашно, а затим добро прстима уједначите у растреситу масу. У ту смесу улијте умућена јаја и остале намирнице, па умесите глатко тесто. Прекријте га и оставите у фрижидеру, да одстоји барем сат времена.

Слани фил: Исеците на коцкице кобасице и црни лук, па у ту смесу додајте парадајз пелат (уситњен) и зачините сољу и бибером по укусу. По жељи додајте рендани сир.

Сладак фил: Нарендајте јабуку, додајте лимунов сок, шећер, уситњене бадеме и лешнике, брусницу и цимет. Све то добро промешајте кашиком.

На површини посутој брашном развијте тесто дебљине 3-4 мм, па модлом пречника 5-7 цм формирајте кругове. Нафилујте их, затим преклопите тесто, па виљушком притисните ивице да се емпанаде не би отварале при печењу. Ободе премажите водом пре преклапања, да би се тесто боље залепило.

Пеците у рерни 20 минута, на 180˚Ц. Пет минута пред крај печења, сваку емпанаду премажите жуманцетом.

За слане емпанаде сваки круг премажите сенфом.

За слатке емпанаде направите прелив од карамелизираног шећера, коме сте додали маргарин и сок од лимуна и поморанџе. Прелијте на тањиру сервиране, готове емпанаде.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*