Бранислав Виријевић, пољопривредник из Велике Плане: Много нам значе подстицаји за куповину машина

 

 

Бранислав Виријевић, угледни пољопривредник из Велике Плане, чије газдинство је обишао заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић, конкурисао је за доделу подстицајних бесповратних средстава за куповину пољопривредних машина и опреме. Реч је о подстицајима које додељује локална самоуправа за пољопривредне произвођаче.

Овај пољопривредник, који обрађује око 4.5 хектара под вишњом и шљивом, купио је машину за додатну обраду земљишта, чија  вредност са ПДВ-ом износи око 230.ООО динара.

-Подстицаји које Град Прокупље додељује пољопривредницима за куповину пољопривредних машина и опреме, много нам значе. Локална самоуправа ће ми, на основу јавног позива за доделу подстицајних бесповратних средстава намењених за пољопривреду за ову годину, вратити 60 одсто новца од укупне вредности купљене опреме, каже Виријевић и истиче да то није мала свота новца која се враћа.

Он истиче да је и прошле године купио фрезу пипалицу и да је из аграрног буџета и тада добио подстицајна средства.

-Много ми значи ова машина. Сада ћу много брже, квалитетније и са мање трошкова моћи да примењујем све агротехничке мере у својим воћњацима, закључио је Виријевић.

Иначе, ово је четврта година како локална самоуправа расписује јавни позив за доделу подстицајних бесповратних средстава регистрованим пољопривредним произвођачима за развој пољопривреде.

За ове намене, први пут из буџета је било издвојено три милиона динара, други пет, трећи осам, а ове године 20 милиона динара.

-Сматрам да пример регистрованог пољопривредног газдинства Бранислава Виријевића треба да следе многи пољопривредници. Он се јавио на јавни позив за коришћење подстицајних средстава намењених пољопривреди за ову годину и купио неопходну машину. Комисија Града Прокупља, која је обишла ово домаћинство, закључила је да је он испоштовао све услове из јавног позива и да ће му бити враћено 60 одсто средстава од вредности купљене машине, изјавио је Пауновић и додао да су, захваљујући овим мерама, у протеклих неколико година многи обновили своју механизацију, подигли нове засаде под воћем и купили неопходну опрему.

Пауновић је још једном позвао сва регистрована пољопривредна газдинства да конкуришу за доделу подстицајних бесповратних средстава и да све информације и стручну помоћ могу добити од запослених у Одељењу за пољопривреду Градске управе, као и у просторијама Пољопривредне стручне службе у Прокупљу.

Јавни позив за доделу подстицајних бесповратних средстава отворен је до 10. новембра.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*