Обележен Дан ослобођења Прокупља у Првом светском рату

????????????????????????????????????


Полагањем венаца на споменик јунацима Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, чувеног „Гвозденог пука“, у Прокупљу је данас обележен Дан ослобођења Прокупља у Првом светском рату.
Венце су положили и почаст јунацима Великог рата одали представници Града Прокупља, Војске Србије, Топличког округа, Удружења „Гвоздени пук“ 1912-1920, Савеза резервних војних старешина, СУБНОР-а, Удружења инвалидских пензионера Прокупља и бројни грађани.
-Велика ми је част што данас имам прилику да вам се обратим са овог места, које је Град Прокупље посветио јунацима Великог рата, јунацима „Гвозденог пука“. Данас је прилика да се поклонимо сенама оних који су својом храброшћу, љутим војничким ранама и животима утврдили темеље српског националног идентитета, одредили нашу националну историју и сећање, рекао је заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић.
Он је подсетио на славну историју српских јунака, припадника Другог пешадијског пука првог позива „Књаз Михаило“, који се мобилисао у Прокупљу где се налазила окружна пуковска команда. Храброшћу, чврстином и високим борбеним моралом у ослободилачким ратовима 1912-1918, пук се прочуо и јунаштвом задивио скоро све савезничке војске, њихове војсковође, владе и народе.
Овај пук првог позива попуњавали су српски војници у најбољој животној снази, од 21 до 31 године старости. На крвавом али победоносном путу, пук је имао велике губитке, али је стекао и бесмртну славу војника и подофицира. Од 1912.до 1918.године, погинуло је око 19.000 припадника, 32 официра, 1.239 војника и подофицира, рањено 148 официра и 6.492 војника и подофицира пука. То је најодликованији пук српске војске, а његови припадници носиоци су и старих ордења и признања.
-Подижући овај споменик, ми смо не само за стогодишњицу од завршетка Првог светског рата, протекле 2018. године, већ, пре свега за будућност, покренули изградњу културе сећања на Први светски рат и јунаке „Гвозденог пука“. Наш циљ је био да ми и они који долазе после нас, вечно у срцу носимо надљудске потребе наших предака, да бранимо слободу Србије. Ово место са којег су 1912.године јунаци „Гвоздног пука“ кренули у шестогодишње ратовање, зборно је место свих нас који желимо да Србија победи, освоји бољи живот, савремене технологије и као до сада буде земља која даје допринос напретку светске цивилизације, истакао је Пауновић.
Велика жртва српске војске и њеног народа у Великом рату допринели су да Србија стекне подршку и пријатеље у целом свету. Браниоцу српске слободе, обичном српском сељаку, који је срп заменио пушком, дивили су се и непријатељи и савезници.
-Да смо народ који памти и верује у вечна пријатељства доказује и чињеница да је на овом споменику уз имена наших хероја уклесано и име француског генерала Транијеа који је са својим војницима раме уз раме ослобађао српске градове, па и само Прокупље. Прошле године на велики јубилеј, када смо обележили цео век од ослобођења Прокупља, да се поклоне сенама славних јунака, дошли су представници страних држава, потомци великих јунака и наш државни врх, подсетио је Пауновић и додао да руководство Града Прокупља уз подршку државе и председника Александра Вучића, улаже велике напоре да Прокупље постане град који гарантује добар живот свим грађанима.
Организатор церемоније обележавања Дана ослобођења Прокупља у Великом рату је Градска управа Града Прокупља. У свечаном делу програма учествовао је хор Музичке школе „Корнелије Станковић“ и ученик ОШ „Никодије Стојановић Татко“, Душан Марковић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*