Дан ослобођења Прокупља у Народноослободилачком рату

Полагањем венаца на споменик палим борцима у Народноослободилачком рату, у Прокупљу је обележен 9. октобар, Дан особођења града.

Венце су положили и почаст палим Топличанима одали представници Општине Прокупље, Топличког управног округа, Војске Србије, СУБНОР-а, Удружења бораца, као и других борачких организација.

Испред локалне самоуправе, присутнима се обратио заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

 – Данас овде, пред спомеником палим Топличанима у Другом светском рату, обележавамо значајан датум из историје нашег града, али и српске историје. Обележавајући 9. октобар, сећамо се наших жртава, знаних и незнаних јунака који су дали своје животе и заувек их узидали у будућност земље Србије. Прокупље је први пут ослобођено на данашњи дан 1941. године. И тих ратних година, као и много пута раније, Топлица је показала своје родољубље. Храбро су њени синови започели борбу против вишеструко надмоћнијег непријатеља. Са друге стране, и они који су остали на својим огњиштима, били су спремни да се жртвују, да заштите устанике и на тај начин допринесу рађању слободе, рекао је Пауновић.

Подсећајући на херојску борбу топличког народа, он је истакао да су синови Топлице храбро започели борбу против вишеструко надмоћног непријатеља, али су и они који су остали на својим огњиштима били спремни да се жртвују, да заштите устанике и на тај начин допринесу рађању слободе.

-Топличани су одувек баштинили антифашистичку традицију и у оба светска рата они су дали огромне жртве у борби за слободу. Бранећи људска права и вредности на којима се темељи модерна светска цивилизација и европска заједница, хероји Топлице су  вечно уписани у сећање својих потомака и живот свог краја, казао је Пауновић.

Топлица је током Другог светског рата слободу платила са 30 хиљада жртава и дала 20 народних хероја. Рат се завршио победом слободарских снага. Резултат је била слобода, мир и захвалност  онима који су најбоље знали колико је висока цена слободе и како је њена вредност немерљива.

– Памтећи њихово јунаштво, ради боље будућности наше деце, данас се морамо остварити на свим пољима. Знали смо своје приоритете и захваљујићи добром планирању и великој подршци председника Републике Србије Александра Вучића, у протеклом периоду реновирали смо школе и вртиће, трудили смо се да сигурним кораком обнавнављамо привреду Прокупља, и градимо инфраструктуру. Уложили смо напор да град добије нове културне и образовне садржаје како би постао боље, квалитетније  и лепше место за живот свих. Бољитак је видљив на сваком кораку, а подршка нашег државног руководства показала се и кроз чин добијања статуса града. То отвара нове могућности за све наше грађане, подвукао је Пауновић.

Пауновић је овом приликом позвао присутне, а и све грађане Прокупља и Топлице да се 12. октобра у 12 сати окупе пред новим спомеником јунацима Гвозденог пука и да се заједно са председником Србије Александром Вучићем, који ће открити споменик, поклоне сенима наших јунака из Првог светског рата, који зарад слободе своје отаџбине положише животе на олтар јунаштва и вечне славе.

У оквиру културног дела програма обележавања овог важног датума учествовао је Дечији хор Дома културе „Сањалице“ под руководством Сање Стојковић, који је извео химну Србије и песму „Ој, Србијо“. Стихове Ђуре Јакшића “Отаџбина“ говорила је Софија Ђорђевић, док је песму „Моја домовина“ Душана Васиљева, рецитовао Душан Марковић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*