Гусларско вече у част јунацима Гвозденог пука

Обележавању стогодишњице ослобођења Прокупља у Првом светског рату придружило се и Гусларско друштво „Топлички Гвоздени пук“, које је у Народном музеју Топлица организовало Гусларско вече под називом „Витез Гвозденог пука“. Многобројној публици овог народног инструмента, међу којима је била и члан Општинског већа Милица Ерић, представили су се гуслари Никола Мојсиловић, Новак Миленковић, Петар Сисовић, Стефан Ђуровић и гост из Пљевља Владимир Бељкас.

Председник прокупачког Гусларског друштва Владан Радуловић рекао је да су они са задовољство прихватили да дају свој допринос отварању Спомен-парка посвећеном јунацима Гвозденог пука.

– Гусларско удружење „Топлички Гвоздени пук“ формирано је у јануару ове године. Ово је трећи концерт који смо организовали за љубитеље  гусли. Својим наступом гуслари су певали о знаним и незнаним јунацима овог најодликованијег пука у српској војсци у Великом рату, изјавио је он и додао да они већ сада планирају да 22. децембра организују велики концерт у Београду на којем се очекује учешће око 20 еминентних гуслара из Топилице, Србије и Црне Горе.

Живота Јевремовић, председник Удружења „Гвоздени пук“ у селу Игришту, општина Куршумлија, наглашава да је добро да на светло дана изађу сви подухвати јунака овог пука.

– Припадници Гвозденог пука у Првом и Другом Балканском, као и у Првом светском рату знали су само за победе. Због тога младим генерацијама треба да се говори о овом пуку чији јунаци нису жалили своје животе за слободу коју данас имамо, изјавио је он и додао да мештани села Игриште многим културним манифестацијама у селу и другим местима чувају успомене на припаднике овог пука.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*