Прокупачки музеј у европској Ноћи истраживача

Народни музеј Топлице се и ове године укључио у европску Ноћ истраживача, која је одржана 28. септембра у Нишу. Као истраживач испред прокупачког музеја на овој манифестацији учествовала је археолог и музејски саветник Јулка Кузмановић Цветковић.

Она је посетиоцима ове ноћи представила неолитску научну журку у Плочнику, која се одржава већ три године, а неолитски камп уз подршку ЦПН-а две године.

– Неолит у Плочнику је захваљујући многим посетиоцима из наше земље, али и света оживео. У Нишу смо кроз реплике предмета из неолита, постере и видео материјал илустровали  активности у нашем архео парку. Ово је била идеална прилика да се у још једној оваквој манифестацији подсетимо на значај нашег блага, које се налази ту поред нас. Захваљујући њему смо познати у свету и захваљујући њему ћемо постати препознатљиви и важни на светској културној карти, нагласила је Јулка Кузмановић Цветковић.

Ноћ истраживача је отворена и бесплатна манифестација, која се 13 година заредом одржава у преко 300 градова широм Европе, а све под покровитељством Европске комисије.

Идеја европске Ноћи истраживача је демистификација науке и приближавање научних концепата и начина размишљања ширем делу популације, као и упознавање са истраживачима и њиховим радом.

– Јулка И овде се културно наслеђе провлачило кроз целу причу. Ниш и нишка Тврђава, као и друге локације у граду, биле су идеално место, јер их иначе посећује велики број људи. Интересовање за Плочник је било изузетно велико и заиста прија када се чује да људи заправо доста тога знају о овом локалитету, подвукла је Цветковић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*