Данас је Света Петка Трнова

Српска православна црква прославља данас Преподобну мученицу Параскеву, у народу познату као Петка Трнова.

eparskiska.vranjska

Ова светитељка веома је поштована код српског народа, а посебно код жена. Света Петка била је родом из Рима, а рођена је у хришћанској породици. Целог живота покушавали су Свету мученицу Параскеву да одврате од вере у Христа, али у томе нису успели. Тако је Света Петка своју веру посведочила својим животом. Дала је свој живот за Господа и није се плашила никаквих мука и страдања.

Поуздано се не зна, али према неким записима, црква посвећена Светој Петки мученици је у 12. или 13. веку подигнута на темељима старе цркве из шестог века, о чему сведоче остаци зидина.

По предању, сав камен који је остао након обуставе изградње џамије пребачен је  у турско купатило, Амам, због веровања да је чудотворан и да ће тако и вода  у купатилу постати лековита.

Турци  су  порушили цркву желећи да на том месту саграде  џамију. Међутим, све што би преко дана сазидали ноћу би се срушило. Тада је, по предању, султан  предложио је да се у зидине утисне крст. Тако су и урадили  и од тада се богомоља није више рушила, па су је зато и назвали Крстата Џамија.

Предање каже и да је у зидине цркве уграђен је део моштију неког од светаца и да ова црква има исцелитељску моћ. Зато и не чуди чињеница да на поклоњење у ову цркву долазе верници из свих крајева Србије, али и окружења. Последњих година црква је веома жива, служе се литургије , сваког четвртка у вечерњим сатима служи се акатист Пресветој Богородици.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*