Дани вишње и 13. Топлички сабор вишњара

Привредно – туристичкa манифестација „Дани вишње“ и 13.Топлички сабор вишњара, биће одржан од 6. до 8.јула у Прокупљу и Великој Плани. Ове године програм ће имати за циљ  да промовише значај производње вишње, а да кроз културни део програма покаже богаство наше народне традиције. Манифестацију  орагнизује Општина Прокупље у сарадњи са пољопривредним произвођачима и привредницима из Велике Плане.

„Дани вишње“ традиционално  почињу отварањем  изложбе пољопривредних машина и опреме, која ће и ове године одржати у дворишту  Средње пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“ у Прокупљу, са почетком у 10 сати. Очекује се велики број излагача и посетилаца.

Свечано отварање манифестације и Сајам производа од вишње, меда и етно производа заказани су за 11 сати у просторијама „Оlympik Residence“, где ће бити одржана стручна предавања из области производње вишње.  Ове године пољопривредни произвођачи ће  имати прилику да се упознају са новинама у селекцији облачинске вишње и савременим решењима за бербу коштичавог воћа, као и о заштити не само биљака, већ и човека у пољопривредној производњи. Предавачи су и ове године еминентни стручњаци из ових области, др Драган Николић, др Мирослав Ивановић и професор Радомир Мрваљевић.

Саставни део ове манифестације  је Сајам производа од вишње, меда и етно производа, која даје могућност пољопривредним произвођачима да представе своје производе и пласирају их на тржиште.

Свечаним отварањем 13. Топличког сабора вишњара у Великој Плани, 7. јула са почетком у 18 сати,биће настављена манифестација „Дани вишње 2018.“    На сабору вишњара традиционално се сваке године организује проглашење најбољих произвођача вишања и најуређенијег дворишта, као и избор за Мис вишње.

Од 19 часова почиње   концерт  Чеде Марковића у оквиру којег ће наступити и оркестар Дома културе Прокупље.

– Општина Прокупље организује  Привредно-туристичку манифестацију „Дани вишње“  са циљем да укаже на значај, очување и унапређење производње облачинске вишње, која је бренд овог краја.  Овогодишњи род вишње је дупло већи од вишегодишњег просека што је и довело до тога да цена откупа буде нижа. Оно што је важно  за очување овог „црвеног блага“, јесте стално повећање капацитета и примена савремене технологије у производњи, нагласио је заменик председника Општине Прокупље и председник ОО Дани вишње и 13. Топличког сабора вишњара Мирољуб Пауновић,  на трећем састанку Организационог одбора.

На Организационом одбору већник за културу Општине Прокупље и члан одбора Милица Ерић је нагласила, да је у циљу промоције ове привредно –туристичке манифестације, делегација Општине Прокупље заједно са туристичким и културним радницима гостовала у емисији „Шареница“ на првом програму РТС-а.

О туристичким, културним и привредним потенцијалима, али и свему ономе што боји живот овог дела Топлице говорили су заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић, директор Дома културе Тијана Петровић и представник Туристичко спортске установе Саша Кајгановић.
У уметничком делу програма наступили су вишеструки прваци Србије на бројним такмичењима у хорском певању Дечији хор Дома културе „Сањалице“ под вођством диригента  Сање Стојковић, затим млади гуслар Милош Гашевић и фрулаш Немања Лазовић, а своју поезију на локалном јужњачком дијалекту представио је Миливоје Крстић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*