Добар род кукуруза

У организацији Пољопривредно стручне службе Прокупље на пољопривредном газдинству Дејана Ђурића у Тулару је одржана манифестација под називом “Дани поља кукуруза 2018”. Пољопривредницима из Мале Плане, Белољина, Виче, Плочника, Дреновца и других прокупачких села, као и стручњацима из Одељења за пољопривреду Општинске управе Општине Прокупље, представљено је дванаест врста хибрида кукуруза КWS, PIONEER-а и Института Загреб.

Саветодавац у ПСС Дејан Тонић рекао је да је ово традиционална манифестација на којој се ратари могу уверити какве приносе и који квалитет имају поједини хибриди кукуруза.

– Хибриди из групе ФАО 400, 500 и 600 KWS у Топлици су присутни више од 16 година. Овогодишње временске прилике, правовремено обављена сетва и примењене заштитне мере допринеће изузетно добром роду кукуруза, изјавио је представник овог Института за централну и јужну Србију Иван Мојсиловић и додао да су ови хибриди толерантни на сушу.

– За разлику од претходне две године, када је вишемесечна суша нанела огромну штету ратарима, ове године просечан род по хектару износиће више од седам тона, рекао је саветодавац у ПСС Радован Бјелица и напоменуо да би већ сада требало предузети одређене мере за безбедно складиштење кукуруза.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*