Формирање Пчеларске задруге „Умац“ пун погодак


Министар у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој, Милан Кркобабић, изјавио је да је пројекат „500 задруга у 500 села“ у потпуности реализован. Од априла 2017, када је кренула ова акција, до краја августа 2019. године, у Србији је формирано 560 земљорадничких задруга.
Једна од њих, формирана је и у Прокупљу. Реч је о Пчеларској задруги „Умац“ у Доњој Трнави. Након обиласка локалитета где су постављени контејнери са пчелама, чланови ове Задруге упознали су заменика градоначелника Прокупља Мирољуба Пауновића о њеном раду током ове године.
Директор Бојан Пршић, каже да је њено формирање пун погодак.
-За формирање Пчеларске задруге „Умац“, прошле године, од стране министра Кркобабића, за куповину неопходне пчеларске опреме, добили смо скоро седам милиона динара. На више локалитета поставили смо контејнере са пчелињим друштвима. Број друштава повећали смо на 700. Као задругари сада, уз добре пројекте, можемо код Министарства и на локалном нивоу да конкуришемо за доделу бесповратних подстицајних средстава за развој и унапређење пчеларства, рекао је он и додао да Задруга сада има 10 чланова.
Добра организованост прокупачких пчелара, омогућила је да они имају бољу сарадњу са Савезом пчеларских организација Србије, посећују сајмове и стручна предавања и по приступачним ценама купују неопходан репроматеријал.
-Стручну помоћ у попуни неопходне документације, имали смо од стране Пољопривредно стручне службе у Прокупљу, закључио је Пршић.
-Да удружени пољопривредници могу да остваре боље резултате у односу на појединца, говори пример ове Задруге, рекао је Пауновић.
-Нема напретка без организације самих пољопривредника. Пример Пчеларске задруге „Умац“ требало би да следе и произвођачи воћа, млека… Бољом организацијом, применом нових технологија, подизањем квалитета производа, конкурентним ценама може се опстати на тржишту, каже он и додаје да је добро што је од стране министра Кркобабића најављена акција препорода 100 села на југу Србије.
У овој акцији, обухваћен је и Топлички управни округ.
Пауновић наглашава да је Влада Србије препознала значај свеукупног развоја села на југу Србије, и додао да ће локална самоуправа, у оквиру својих надлежности, пружити све видове помоћи онима који живе на селу.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*