Вакцинација против грипа почиње крајем октобра


„Протеклог викенда, забележен је известан број пацијената који се јавио Хитној служби прокупачког Дома здравља због повишене температуре, болова у грлу и костима, као и проблема са респираторним органима, што све указује да се ради о некој вирусној инфекцији, сличној грипу“, казали су данас из те здравствене установе.
-Ништа није алармантно, а ни необично за ово доба године, посебно због високих, готово летњих температура у октобру месецу, које погодују бујању и ширењу вирусних инфекција, казали су у прокупачкој Хитној служби.
-Крајем октобра, почеће вакцинација против грипа, најмасовнијег сезонског заразног обољења, а до тада се очекује да известан број вакцина, од 290.000 доза, колико је планирано ове године за здравствене установе у Србији, стигне и код нас, казали су у прокупачком Дому здравља.
Како наглашавају лекари, вакцину против грипа требало би да приме сви, али приоритет имају старији од 65 година, хронични плућни и срчани болесници, као и сви они којима би грип због компликација и примарне болести угрозио живот.
Како су најавили из Института за јавно здравље “Батут”, за ову годину, набавили су свеобухватнију вакцину него лане, која ће у већем проценту да штити.
Према речима лекара, одређене особе имају већи ризик за настанак компликација изазваних грипом, које могу да имају и смртни исход.
Ризичне групе су особе са респираторним обољењима, кардиоваскуларним, бубрежном дисфункцијом, метаболичким обољењима и другим, а под већим ризиком су и гојазне особе и труднице.
-Треба заштити децу, нарочито која имају бронхијалну астму и ону старију од шест месеци до пет година, јер малишани када се заразе, дуже носе вирус него одрасли, чак и до две недеље, па је већа могућност даљег ширења инфекције, истичу у прокупачком Дому здравља.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*