Октобар, Међународни месец борбе против канцера дојке


„Међународни месец борбе против канцера дојке, Онколошко одељење Опште болнице “Алекса Савић” у Прокупљу овог месеца обележиће низом редовних превентивних прегледа, како би подстакли жене да се контролишу, јер је то најбољи начин да се болест открије на време и тако повећа степен излечења“, саопштили су данас из ове здравствене установе.
Месечно хемиотерапију у прокупачком Диспанзеру за онкологију добија 200 пацијената, међу којима је највећи број жена које се лече од канцера дојке.
-Поред великог броја оболелих од канцера дојке, хемиотерапију добијају и оболели од канцера гинеколошких органа, дебелог црева, дигестивног тракта и других облика малигнитета, рекла је одговорна сестра те Службе Марина Стаменковић.
Она је нагласила да, захваљујући ангажовању директорке болнице Сњежане Арсић, која је инсистирала да Конзилијум за онкологију из Ниша пређе у Прокупље, од 2016. године пацијенти из Прокупља, Куршумлије, Житорађе и Блаца више на хемиотерапију не путују у Ниш већ је добијају у Прокупљу.
Што се канцера дојке тиче, Стаменковић је нагласила да је у последњих неколико година, забележено и осам случајева обољевања код мушкараца.
Према речима онколога, више од 90 одсто болесница с раком дојке може се излечити ако се дијагноза постави у почетном стадијуму и исправно се лече.
Рак дојке чини водећи узрок обољевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света, како у развијеним, тако и у мање развијеним земљама.
Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 жена оболелих од ове болести, а око 522.000 жена умре.
Ова болест прети све већем броју жена, а томе доприноси мала информисаност и нередовни прегледи, па због тога из прокупачког Диспанзера упозоравају да се све жене, нарочито оне изнад 50 година, јављају редовно на мамографске прегледе, који се овде заказују и редовно одржавају једном месечно.
-Непходно је да жене буду свесне значаја превенције, када је ова болест у питању, а превенција подразумева редовне самопрегледе, редовне прегледе код лекара, реаговање на сваку уочену промену на дојкама и здрав живот-избегавање стреса, здрава исхрана и физичке активности, поручују лекари.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*