Град Прокупље објавио наградни конкурс за идејно решење уређења Трга Топличких јунака

Реконструкција Трга Топличких јунака један је од приоритетних пројеката који ће у Прокупљу бити реализован у наредном периоду.

У том циљу Град Прокупље расписао је конкурс за дизајн, за израду „Урбанистичко-архитектонског идејног решења за уређење Трга топличких јунака у Прокупљу“ који је отворен до 13. јула ове године, а три најбоља рада биће и новчано награђена.

За ту намену Град Прокупље издвојио је средства из буџета, тако да ће аутор најбољег идејног решења бити награђен са 300.000 динара, друга награда износи 150.000, док ће трећенаграђени рад добити 50.000 динара.

-Трг Топличких јунака је место на којем се налази споменик топличким јунацима из Првог светског рата и устаницима и жртвама Топличког устанка 1917. године. Наша идеја је да му вратимо оно што му је одузето пре више од десет година, његов аутентични изглед. Пре него што је трг претворен у паркинг простор, овај део центра града био је слика његове историје, културе и традиције, зато се надам да ће и аутори идејних решења за његово уређење поштовати све те вредности, нагласио је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић и позвао све заинтересоване грађане да учествују у наградном конкурсу.

 

Од прошле године овај простор је затворен и на њему се не одвија саобраћај.

Прокупље је добило трг када је краљ Александар непосредно пре атентата у Марсељу, октобра 1934. године дошао у Прокупље и отворио Споменик палим борцима ратова 1912-1918. године. Тада је том чину присуствовало 40.000 грађана, патријарх Варнава и сви највиши функционери тадашње Краљевине Југославије.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*