Град Прокупље тражи решење да заштити произвођаче воћа

Ниска откупна цена коју одређује тржиште, проблеми са откупом и недовољни прерађивачки капацитети, само су неки од разлога због којих ће градска власт у Прокупљу, како би заштитила пре свега пољопривредне произвођаче, покренути иницијативу за изградњу велике хладњаче, путем јавно-приватног партнерства.

За ту сврху, Град Прокупље је спреман да издвоји 120 милиона динара, обезбеди локацију и инфраструктуру, уз учешће приватног капитала од 50 одсто.

-Град Прокупље нема утицаја на цену вишње и шљиве, то одређује тржиште. Међутим, обзиром да смо последњих година домаћински пословали и штедели, хоћемо да помогнемо произвођачима и изградимо хладњачу, где би се складиштили производи док се чека цена. Имамо разумевање Министарства пољопривреде, и сигурно ћемо изнаћи решење, кажу надлежни из Града.

Реализација ове идеје могла би да уследи у наредних годину дана, како би се спремно дочекала сезона брања воћа, пре свега вишње и шљиве, по којима је топлички крај познат широм Србије.

Изградњом хладњаче путем јавно-приватног партнерства са неким удружењем или задругом, умногоме би се побољшао откуп воћа, што би утицало на пољопривреднике да наставе да се баве воћарством, а пре свега на младе да остану на селу и да од свог рада живе и издржавају своје породице.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*