Интервју са Сашом Миљковићем, председником УЕСТ- а

У оквиру програма везаног за прославу градске славе Свети Прокопије, дана 21. јула, Удружење екстремних спортова Топлице је организовало спектакл на фудбалском терену код кеја на реци Топлици, поред градског стадиона. Председник овог удружења, Саша Миљковић, је искористио бројна познанства са ваздухопловцима из окружења – Крушевца, Ниша, Књажевца, Ћуприје…, потрудио се да обезбеди спонзоре и приредио суграђанима незабораван догађај. Осим што је дошао на идеју да формира удружење и особама жељним адреналина омогући да пронађу себе у неком од екстремних спортова, Саша редовно саветује младе нараштаје да оставе иза себе сав бес, незадовољство и досаду и упусте се у крајње интересантне авантуре. Томе сведочи и чињеница да је његово двориште редовно пуно младих жељних новина и спремних да се опробају у нечему другачијем. Овај успешни занатлија, човек отвореног ума и широког дијапазона интересовања је саветовањем и позитивним критикама утицао на многу „децу“ да се концентришу на спорт, скренуо их са лошег пута и вратио природи.

  1. Када и како сте дошли на идеју да формирате УЕСТ?

УЕСТ, односно Удружење екстремних спортова Топлице, основано је 12. децембра 2016. године и имало је само два члана – друг бајкер а ја параглајдиста. Идеја је потекла из љубави према овим видовима спорта и немогућности да се њима бавимо. У граду и околини није постојало удружење налик нашем а могући полазници су били ускраћени. 5. јануара 2017. године, регистровано је као спортско удружење.Када смо дошли на идеју да оснујемо удружење и успели у својој замисли, циљ нам је био да привучемо што већи број полазника и упутимо их у активности које нудимо. На наше велико задовољство успели смо у томе, надамо се стално да ће нас бити још више.

  1. Какве све активности нудите?

У удружењу, сви који желе да се баве спортом могу се опробати у параглајдингу, једриличарству, street workout – у, змајарству, брдском бициклизму, могу окусити вожњу моторним змајем, балоном, скок падобраном, затим постоји могућност организовања картинга…Једна од мојих препорука је осетити драж бајкерског изазова, ко једном проба – не одустаје! Надам се да нисам ништа пропустио да наведем, ко дође код нас сам ће се уверити шта све нудимо и колико задовољства може донети овај вид спорта.

  1. Колико полазника имате?

За сада имамо 35 чланова, од тога је 15 активно. Након спектакла на Прокоповдан, људи су упућенији у наш рад, број полазника вртоглаво расте. Драго нам је да смо успели да остваримо основни циљ – што већи број полазника који уживају у адреналину из природе!

  1. Колико често организујете акције? Иако су летњи месеци, због лоших временских услова није увек препоручљиво да летите.

Врло често организујемо разне акције, понекад и више пута месечно, све то зависи од временских услова и потреба полазника.  Конкретно, када је у питању летење, грабимо сваки добар део дана, потребан је само повољан ветар и већ смо на брду…увек спремни на акцију.

  1. Очигледно је да сте себе максимално дали да бисте организовали спектакл. Колико сте уложили времена, новца и познанстава у то?

Свака организација је тешка на свој начин. Тачно је да сам себе дао максимално да би све било савршено тог дана. Било је потребно много позива, посета и молби да терен изгледа онако како смо замислили.Осим техничке подршке, било је неопходно пронаћи и донаторе, људе доброг срца, који су финасијски подржали овакав догађај. Није било тешко, јер када човек ради оно што воли, ради срцем и душом. То је био велики дан за наш град и уложени труд није ништа спрам тога што смо омогућили нашим суграђанима. Знао сам да сам успео у намери оног тренутка када сам видео срећом прекривена лица. Наравно, не бих успео сам. Да није било помоћи са стране, људи који су дошли из Македоније, Косова, Црне Горе, да ми несебичну помоћ у смештају није пружила Туристичка спортска организација Прокупље, да ми такође финансијску помоћ није пружила фирма „Леони“ из Прокупља, било би немогуће остварити идеју. Цео спектакл коштао је нас је око 300 000 динара, али у односу на лепоту коју смо тог дана доживели…нема цене која би платила задовољство и осмех на лицима посетилаца.

  1. Који су Ваши следећи планови што се тиче акција везаних за удружење?

У наредном периоду планирамо да организујемо такмичење у уличној гимнастици. Надамо се да ћемо, као и прошле године, окупити стотинак такмичара или бар приближан брј,  јер ваља истаћи да смо ми први на југу Србије који су уопште дошли на идеју да организују овако нешто.Довели смо велики број спортиста , што надам се, сложићете се са мном, није мала ствар. Такође, 30. септембра организујемо параглајднг такмичење у прецизном слетању „Прокупље опен“ и позивамо и Вас и све заинтересоване да дођу тог дана и заједно са нама буду део догађаја. Окупиће се домаћи и међународни пилоти. Не могу а да то не кажем, уверићете се и сами, биће то „рај за очи“.

  1. Шта бисте поручили младима жељним авантуре? Познато је да већина садашње омладине вишак енергије троши на хулиганство и вандализам, на туче и сличне ситуације.

Када су у питању млади, њих овом приликом позивам да дођу у удружење и заједно са нама пронађу оно у чему су најбољи, да што мање времена проводе везани за столицу, компјутер и локале пуне дима и алкохола, јер спорт и саме активности које иду уз њега је важан за развој и здравље како тела тако и психе. Такође, родитељи треба да буду ти који ће истрајати у томе да се њихово дете бави спортом, јер онај ко се определи на здрав начин живота може само бити од користи, како породици тако и самом друштву. Још једном позивам све младе да дођу и учлане се у Удружење екстремних спортова Топлице, да сви заједно покажемо будућим генерацијама да је тачна изрека: „У здравом телу – здрав дух“!

 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*