Извођачи кафанских песама и афористичари за Прокупчане

Прокупачки Дом културе, манифестацијом „Културно лето“, која се у нашем граду одржава већ пету годину заредом, и разноврсним програмима из области ликовне, музичке, књижевне, позоришне и друге уметности, своје посетиоце „освежава“ у ове вреле летње дане и вечери.

Вече кафанске песме је програм који увек подсети на све оне лепе композиције, које су се годинама певале у српским кафанама. Али кафана не би имала ту чар, кажу организатори, да у њој нема смеха и познатих српских афористичара.

Из Лесковца је ове године своје афоризме за Прокупчане говорио Зоран Јовановић, аутор књиге о кафанским дијалозима.

Како је Алексинац на пуно начина био центар афоризама, а овај град је објавио и антологију српског афоризма, прокупачки Дом културе је угостио и ауторе те књиге Ивана Матејевића и Славомира Васића.

Као домаћин на овој вечери, када је реч о овом делу програма, био је Драган Огњановић, добитник Вибове награде.

На овој веома садржајној вечери наступили су и солисти, који су љубитеље кафанске песме вратили у време када се она више „славила“. Било је ту композиција које су неке старије суграђане вратиле у младост. Композицију “Ђелем ђелем”, својеврсну ромску химну, отпевала је Тијана Јашаревић уз пратњу оркестра Дома културе, док се Иван Стојановић представио песмом „Не куни ме, не ружи ме мајко“. Славиша Столић је развеселио присутне песмом „Јесен у мом сокаку“, док је Милена Костић певала о „Црним косама“.

Како су се бројни извођачи и афористичари смењивали, тако је публика била све расположенија, а аплаузима и овацијама је показала да је организатор и ове године направио пун погодак и да овакве вечери не треба да чекају само „Културно лето“, већ да треба да их има чешће у току године.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*