Организациони одбор одлучио: Манифестација „Дани вишње и 14. Топлички сабор вишњара“ неће бити одржана

Организациони одбор привредно-туристичке манифестације „Дани вишње и 14. Топлички сабор вишњара“ донео је одлуку да се ова традиционална манифестација ове године не одржи због солидарности са произвођачима овог воћа, који су се због ниске откупне цене и проблема у откупу нашли у тешком положају.

-Нико није очекивао да ће бити оваквих потешкоћа. Род и квалитет вишње најбољи су у последњих неколико година. Произвођачи су због тога очекивали добру откупну цену и добар пласман, рекао је заменик градоначелника Прокупља и председник Организационог одбора ове манифестације Мирољуб Пауновић.

Он је изјавио да се вишња на територији града Прокупља налази на површини од близу 2.000 хектара и да велики број домаћинстава своју егзистенцију заснива на производњи овог воћа.

Откупна цена ове године, за прву класу, креће се од 40 до 50 динара, а за другу-30 динара по килограму, док берачи наплаћују 18 до 20 динара по килограму.

На седници се чуло и то да се некада са територије Прокупља  годишње откупљивало 2.000 до 2.500 вагона овог воћа.

Говорећи о тренутној ситуацији на терену, Пауновић је нагласио да је вишња до сада убрана са малих површина.

-Овогодишња кампања бербе вишње на подручју села која гравитирају око Џигоља и подручја од Мале до Велике Плане није ни почела, рекли су представници Организационог одбора из Велике Плане.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*