Једина грнчарска радња одлази у заборав

Пре само стотинак година бити занатлија у Србији је био цењен и частан извор прихода који је омогућавао тежак, али поштен живот.

Све су то давно прошла времена. Већина  заната данас је или потпуно ишчезла или за њих зна јако мали број људи, пре свега породица које се њима баве већ генерацијама. Тако и једина грнчарска радња у Прокупљу полако иде у заборав.

Ћупови, тестије, шерпе, лонци, вазе, анфоре, само су део колекције предмета који настају од глине у радионици прокупачког грнчара Обрада Крстића. Основна сировина за производњу посуда је глина каже нам Обрад.

Да би глина била погоднија за рад морала је претходно да се обради тако што се глина прекопа мотиком и дода се одређена количина воде у зависности од тога који ће се производ израђивати. Готов производ се затим суши и тек када се добро осушио убацује се у пећ и пече. Храна спремљена у земљаним посудама је изузетна, јер има посебан мирис и укус.

Обрад се грнчарењем бави шест деценија. Родом је из Пирота, а у Прокупље је дошао пре седамдесет година, када су у Прокупљу биле још  две радње.  Обрад се сећа да је комшијских радња било пуно, а сад већина њих је затворена.

Обрад наследнике у свом послу нема, јер нико из породице не жели да се бави овим послом.  Каже и да му је  жао што се његов занат губи, јер због болести није више у могућности да се бави овим послом.  Али каже и то да је богат човек, јер има четири унука и шест праунука.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“13″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*