За килограм ОВОГ ВОЋА даћете 80 ДИНАРА, а добићете ИЗВОР ЗДРАВЉА! ПОБОЉШАВА ПРОБАВУ и најбоље је против анемије!
Да здравље на уста улази доказују и бројне намирнице које можете да купите на пијаци, а на челу поворке су и кајсије – јефтино воће чија сезона траје управо од јуна, па све до краја августа, а обилују благотворним ефектима.
Пре свега кајсије заузимају високо место на кулинарској сцени, а незаобилазан су састојак најразличитијих посластица, док су слатко и џем од кајсија нешто без чега је заиста тешко замислити мени, посебно у зимским данима. Не заборавимо ни ракију!
Волите ли ви кајсије?
Oне су и одлична и пре свега нискокалорична ужина током лета – на 100 грама имају свега 50 калорија. Због ниске калоричне вредности представљају идеалног савезника уколико сте на дијети, но још једно својство чини их савршеним избором за скидање килограма.
Oво воће је богат извор биљних влакана, па и те како подстиче пробаву и стога се препоручује свим особама које пате од нередовне столице.
Кошта 90 динара, а за ОВО ВОЋЕ кажу да је НАЈЗДРАВИЈЕ на планети. Чак и само ЈЕДАН ПЛОД дневно може да препороди ваш организам!
Једете кад хоћете и КОЛИКО ХОЋЕТЕ: ЛЦХФ исхрана прети да скине ХРОНО са трона, а изгледа ОВАКО
Нутриционисти истичу и како кајсије садрже витамине Б комплекса, фолну киселину, витамин Е, а богате су и гвожђем па је пожељно да их што чешће конзумирају сви они који имају проблема са анемијом.
МОЖДА ВАС ЗАНИМА…
Такође, кајсије су богате каротеном, који им и даје жуто-наранџасту боју , а у њима има и значајног удела витамина Ц и калијума. Захваљујући провитамину А корисне су за вид и штите од сунца. Помажу организму у одбрани од бактеријских инфекција, обнови оштећеног ткива, у развоју јачих зуба и костију.
КАЈСИЈЕ СУ ЧЕСТ „ГОСТ“ У ПОСЛАСТИЦАМА
Занимљиво је и да се свежи сок од кајсије, без додатка конзерванса и шећера – у том облику користи као лек код грознице и кожних болести, расхлађује и убрзава елиминацију отпадних материја варења. Такође, народни „лекари“ саветују да се уз помоћ њега борите са кожним тегобама попут екцема или опекотина.
Семе кајсије користи се у прехрамбеној индустрији, најчешће као замена семена бадема. Од овог семена прави се италијански ликер амаро, бисквити, док се уље из кајсије користи као јестиво. Због богатства протеинима и есенцијалним масним киселинама, семе се користи и у козметичкој индустрији.
Буди први са коментаром