Трг топличких јунака

Ево јако интересантне недоумице везане за име једног објекта у нашем граду. Историјски споменик, споменик културе, обележје и оличење страдања и борбе нашег народа кроз векове…а ми се питамо како да запишемо његово име – да ли да то буде „трг Топличких јунака“ или „Трг Топличких јунака“?

      Испоставило се да није ни једна од те две могућности!

      Било је потребно да припремим штампани документ свом директору, а недоумица је постала бесконачна – шта сад? Постоје два правила која су примењена у овом имену:

Сва властита имена, имена градова, објеката…пишу се великим словом (по тој логици термин „Топличких“ требало би да буде написан великим словом)
Сви присвојни придеви који се завршавају на ски,шки, -чки и ћки пишу се малим словом (то правило тврди да се термин „топличких“ пише малим словом)

      А решење је јако једноставно – реч „трг“ не представља општу именицу која означава трг у било ком граду, него је додата уз синтагму „топличких јунака“ и налази се у склопу имена. Зато се назив нашег дивног споменика записује на начин наведен у наслову овог текста!!!

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*