Откуп вишње – решење на помолу

Спречавање разноразних негативних догађања у вези са откупом рода вишње, била је главна тема разговора министра Бранислава Недимовића са делегацијом произвођача из Прокупља уз које су били народни посланик др Дарко Лакетић, начелник Топличког округа Милан Аранђеловић и председник општине Прокупље Александар Симоновић.

Без обзира на то што цену диктира тржиште и држава нема утицај на њено формирање, последњи догађаји везани за откуп рода вишње 2018. године намећу више разлога да надлежне државне институције учине све што је у њиховој моћи и да заштите своје бројне грађане произвођаче овог воћа, истакнуто је на састанку. С тим у вези неопходно је под хитно сузбити уцењивачки наступ откупљивача и хладњачара при откупу вишње у општини Прокупље.

Договорена су краткорочна и дугорочна решења. Инспекцијске службе из целе Србије кренуће већ oд сутра да обилазе све хладњаче и откупна места и спречити уцењивачки наступ према произвођачима вишње као први конкретан корак.

Влада Републике Србије ће у наредних годину дана интензивно радити на плану стварања услова за повећавање броја и капацитета хладњача, проналажењу стратешког партнера за хладњачу Воћар у Мерошини и тако обезбедити директан контакт без посредника што је и суштина проблема у вези са обарањем цена. Циљ је тако и зауставити манипулације при класирању квалитета вишње и злоупотребу откупа као друге класе а потом продаје те исте вишње као прве класе.

Министар Недимовић је најавио скори долазак у Прокупље и изразио спремност за изналажење најбољих, реалних решења у директном контакту са свим заинтересованим пољопривредним произвођачима.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*