Како настаје парфем „Шанел 5“ ?

преузето са : Pintrest

Раних двадесетих година прошлог века, Габријела Бонур „Коко“ Шанел, креирала је један незаборавни производ – парфем Шанел 5.

Постоји много теорија зашто овај чувени парфем у свом називу носи баш број пет. Једни мисле да је то редни број узорка за који се Коко одлучила док је испробавала разне варијанте овог парфема. Други сматрају да је пет био њен омиљени број, те га је одабрала како би донео срећу.
Овај парфем је посебан, и слoбодно можемо рећи да је краљица свих парфема. Због своје посебности он се прави такође на посебан начин. Ево, у чему је тајна!

преузето са : Pintrest

У касно пролеће, сваког јутра око 9:30 пчеле долећу у поље Жозефа Мила, у Пегомасу у Француској, док се у даљини виде обриси Алпа; баш ту је и благ медитерански ветар. Породица Мил има ексклузивно право да узгаја јасмин и руже за модну кућу Шанел.

Њихово цвеће је једини састојак који парфем Шанел 5 чини јединственим.

Ружа која се користи за производњу парфема чије су капи спавале заједно са Мерилин Монро, се зове „Роса центифолиа“. Стотине цветова у бокорима падају под сопственом тежином. Ова врста је награђена због свог интензивног, слаткастог, медног мириса. Невероватно је да Жозеф Мил, чији прадеда је 1840.године  направио фарму, може да препозна руже из Пегомаса затворених очију.

Карактеристично је то да од 300 до 500 ружа дају килограм.
Када руже почну да цветају, свих 50 ари се морају обрати за две недеље. Очекује се да убере око 37 тона цвећа. За 30 милилитара парфема „Шанел 5“ потребно је чак 1.000 цветова јасмина. То је најскупљи јасмин на свету. Има сладуњавији мирис, мање агресиван и мекши од егзотичног јасмина. Парфем би био потпуно другачији да се цвеће узгаја на било којој другој локалцији. Јасмин за „Шанел 5“ бере се ручно, исто као и руже.
За килограм латица јасмина потребно је убрати 8.000 редова.
Када је цвет убран, његово уље се мора извући брзо, пре него што почне ферментација.

преузето са : Pintrest

За мање од сат времена цвеће је испоручено у фабрику.
Оливије Полж је „главни нос“ Шанел парфема. Он је четврти „нос“ у историји куће Шанел, а посао је преузео од свог оца.
Милов рођак, Жан Франсоа Виел, надгледа фабрику и процес у ком се цвеће трансформише у мирис. Сиров материјал – цвеће, постаје воскасте структуре, а из тог „воска“ се добија високо концентровано уље које иде у многе парфеме.

Радници сипају препуне корпе у огромне металне бачве, као плен после уносне пљачке. То је фаза у којој арома прелази у чврсто стање. Радници користе виле да „смире гомилу“ цвећа, а Виел додаје две хиљаде литара хексана, течности без мириса, која се загрева до 68 степени целзијуса, и онда се бачве поново отварају.

Цвеће више није розе, већ браон.  Има ту много више корака до самог краја. Свака флашица од 30мл парфема Шанел бр.5 представља загробни живот хиљаду цветова јасмина и 12 ружа из Пегомаса.

Ове године очекује нас пета верзија овог парфема, ово ће бити до сада најсвежији Шанел 5.

И даље је ту првобитни мирис руже и јасмина, али овог пута са додатком цитрусне ноте лимуна, мандарине, поморанџе и бергамота. Ово ће бити један свеж, нов и спонтанији Шанел.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*