Кренула резидба засада под воћем


Повољни временски услови коју су забележени протеклих дана, условили су да воћари крену са резидбом у својим воћњацима. Стручњаци препоручују да се овај изузетно важан посао обавља када је температура изнад 10 степени.

Вршилац дужности директора и стручњак за воћарство у Пољопривредно стручној служби Прокупље, Дејан Тонић, каже да резидбу треба обавити пре почетка вегетације.

-Воћари који имају велике засаде, резидбу би требало да интензивирају, како би је што пре завршили. Оштећене, суве и  заражене гране и осушена стабла треба орезати и извадити из корена и склонити из воћњака, рекао је Тонић и додао да је ово период када могу да се саде нове саднице воћа.

Он воћарима препоручује да купују само сертификоване саднице од овлашћених произвођача и да пре садње обавезно ураде анализу земљишта.

Средина фебруара је период када се врши и прихрана озимих култура. Ратарима се препоручује да, зависно од препоруке саветодаваца и резултата анализе земљишта, користе минерална ђубрива са већим садржајем  азота.

-Да би се добио добар и квалитетан род, неопходно је да се прва прихрана обави средином , а друга крајем фебруара или првих дана марта, закључио је Дејан Тонић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*