Крпељи – како их се решити

преузето са : plivazdravlje.hr

Крпељи су „напаст“ за грађане који током пролећних и летњих месеци бораве у природи, а прави проблем и озбиљне здравствене тегобе могу да изазову такви заражени пауколики паразити.
Крпељи и комарци не само да нам лако могу покварити пријатно вече или путовање, већ нас могу заразити многобројним болестима. Да ли сте знали да нас вакцина може заштити од само једне болести коју они шире!? Због тога треба да се фокусирамо на самосталну заштиту инсектицидима.

Сигурно сте већ чули неколико од доле наведених заблуда, али пазите се да не паднете на ту грешку да поверујете па да се штитите знатно мање од ових инсеката него што би требало!

1. Чим ти се крпељ увуче у кожу, то значи да си заражен/а

После уједа крпеља имамо више сати да га отклонимо. У првих сат времена је врло мали ризик, само нам сише крв. После 4-6 сати ризик нагло расте, ако је крпељ био заражен онда после толико времена, полако почиње преко пљувачке да преноси болест у наше тело.

2. Крпељ са дрвета скаче на човека, тако да је шешир добра заштита

Ова мисао је тотално погрешна. Крпељи се крију углавном у трави или у жбуњу, максимално у висини од 1-1,5 м. Тако да шешир можда нешто мало чува, али одрасле не превише. Деца су она код којих много више значи овај начин одбране, али имајте на уму да још увек није довољан само шешир!

3. Ако се добро обучемо крпељ нас неће ујести

Крпељи воле тамнија места, тако да они који се сунчају су у много мањој опасности. Генерално лепо време и сунце су најбоља заштита против крпеља. Ако је лоше време и обучемо неку лабавију одећу, крпељи ће посебно волети да се увуку испод, јер је тамо хладовина. Ако је хладно време и идемо на места где могу бити крпељи, важно је да обучемо уску одећу пунијег материјала. Али и поред овакве одеће важно је користити различите препарате против крпеља.

4. Б витамин тера инсекте

Неки верују у то да кад узимамо Б витамин он касније испарава из нашег тела са мирисом који ће отерати инсекте. Ово је нетачно, јесте да ће нам имунитет од витамина бити јачи, али ништа више.

5. Треба пазити да ни случајно не остане глава крпеља у нашем телу

Крпељ нас може заразити кроз пљувачку, тако да ако се случајно откине глава и остане у кожи, не значи да смо аутоматски заражени. Главу крпеља ће наше тело само од себе полако избацити.

6. Најлакши начин отклонити крпеља, ако га намажемо масном кремом

Ако крпеља намажемо масном кремом, он ће почети да се гуши и пре времена избацити заражену пљувачку у наше тело. Најефикаснији начин отклањања крпеља су посебни препарати који се могу купити у апотекама.
Стручњаци саветују да се одстрањивање обавља пинцетом што ближе кожи, без притиска на трбух крпеља, гњечења или кидања, а место убода треба дезинфиковати.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*