Пронађите гроб свог претка…

 

ПРОНАЂИТЕ ГРОБ СВОГ ПРЕТКА ПОГИНУЛОГ
НА СОЛУНСКОМ ФРОНТУ

Под овим слоганом одржаће се промоција
Удружења КАЈМАКЧАЛАН у години када се
обележава 100 година од завршетка
Великог рата.

Четвртак

26.април 2018

у 18 часова

Дом војске Србије у Нишу

Удружење КАЈМАКЧАЛАН се бави
проналажењем гробова и гробаља српских
војника погинулих на Солунском фронту
око Кајмакчалана.

  

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“11″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

На промоцији ће бити речи о томе шта су
чланови Удружења урадили у протеклих 10
година и како потомци могу уз помоћ
Удружења КАЈМАКЧАЛАН да покушају да
пронађу гроб свог претка на Солунском
фронту.

Посебан акценат ће бити на гробовима
српских војника са југа Србије, међу
њима су и припадници гвозденог пука.

Да подсетимо:

Удружење „Кајмакчалан“  је удружење за неговање и чување српске баштине „Кајмакачалан“ је јединствено удружење грађана које се волонтерски бави проналажењем и чишћењем српских војних гробаља на територији данашње републике Македоније (област Мариово), односно на простору где је био Солунски фронт. Борбе које је српска војска водила на Солунском фронту, од лета 1916. до јесени 1918. године, довеле су до великих губитака. Страдалo je преко 9.000 војника и официра. Погинули војници и старешине сахрањивани су непосредно иза борбене линије на такозваним „пуковским гробљима“, без сандука, са дрвеним крстачама. На крстачама су уписивани лични подаци сваког појединца (чин, име и презиме, јединица). Умрли рањеници и болесници у пољским болницама и завојиштима, сахрањивани су у местима где су биле те установе. Већина гробаља на овом простору су махом настала током борби 1916. године. После освајања Кајмакчалана и ослобођења Битоља успоставља се слободна територија од 1600 квадратних километара на линији с. Снегово, с. Градешница, врх Сокол. На овом простору у скоро сваком селу постоји гробље српских ратника. После пробоја Солунског фронта 1918. године српска војска муњевитом брзином ослобађа своју земљу. Србија, овенчана славом, жртвује своју самосталност ради виших циљева и заједно са Хрватима и Словенцима формира Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. У тој заједници заборављају се интереси Србије. Заборављају се и српска војничка гробља на сопственој територији (данас у Македонији). Након завршетка рата, гробља (око 250) која су се налазила на територији Грчке су есхумирана а кости пребачене на Српско војно гробље на Зејтинлику. Српска војничка гробља и гробови из Првог светског рата расута по падинама планине Ниџе у Републици Македонији падају у заборав. Српски јунаци који су у крвавим биткама на Солунском фронту дали своје животе за слободу отаџбине леже у туђој земљи у бестрагији заборављени од оних којима су слободу подарили. Да ли су то они заслужили? Према списковима из 1921. године (архив Југославије), постојало је 81 гробље на којима је било од једног до 684 сахрањених, скоро 4000 појединачних војних гробова расутих на падинама планина Ниџе. Стање српских војних гробаља на овом подручју било је толико лоше да горе не може бити. Гробља су зарасла у трње, дивље дрвеће и шибље, и нека је немогуће било наћи без помоћи локалног становништва, махом ловаца и чобана. Многа гробља се више и не могу пронаћи. То су она која су на хумкама имала само дрвену крстачу. Дрвене крстаче су одавно иструлиле и траг гробља се изгубио. Гробови који су имали металне крстаче још се могу пронаћи, али без података чији је, јер на металним крстачама нема никаквих података.

Удружење „Кајмакчалан“ ради на идентификацији сахрањених српских војника са жељом да се пронађу потомци погинулих ратника и пружи информација о месту где је њихов предак сахрањен. О свом личном искуству о проналажењу гроба, члана фамилије, причаће један од учесника промоције. Сви посетиоци промоције добиће списак са именима погинулих српских ратника чији су гробови идентификовани, а који су рођени на територији Ниша, Прокупља, Пирота, Лесковца, Врања, тј. са југа Србије. Овај списак има за циљ да подстакне потомке да покушају да пронађу гроб свог претка или ако им је неко од имена познато да потомке упуте на Удружење. Посетиоци ће добити и анкетни лист да попуне податке о свом претку о коме желе да сазнају место на ком је сахрањен и чланови Удружења ће им доставити тражене податке ако истим располажу. 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*