Лепа вест: Град Прокупље на време донео Одлуку о мрежи јавних основних школа

????????????????????????????????????

На седници одржаној 14. фебруара ове године, одборници Скупштине Града Прокупља донели су две веома битне одлуке из области образовања. То су Одлука о мрежи јавних основних школа на територији града Прокупља и Одлука о мрежи предшколских установа, које су донете на основу Уредбе о критеријумима коју је донела Влада Републике Србије.

Према речима члана Градског већа за просвету, омладину и спорт, Маје Ранђеловић, јединице локалне самоуправе су биле у обавези да сачине елаборат који садржи Развојни план мреже израђен на основу тренда природног прираштаја, рађања деце и већег броја  ученика уписаних у школе, као и миграционих кретања у јединицама локалне самоуправе.

-Као координатор радног тима за израду елабората, морам да изразим велико задовољство што је град Прокупље један од три у Србији, поред Врања и Краљева, који су на време донели Одлуку, уз још 17 јединица локалних самоуправа, од укупно 174, истакла је Ранђеловић.

Овим актом, уважени су принципи једнаког права, доступности, ефикасности и ефективности истовремено, а све у складу са географским, демографским, културним, економским и другим карактеристикама нашег града.

-С обзиром на то да се Прокупље простире на површини од 759 километара квадратних, а број становника је 44.419 у 107 насеља, да смо специфичан град, близу Косова и Метохије, трудили смо се да у законским оквирима остваримо један од најважнијих принципа, а то је доступност у контексту могућности стицања редовног основног образовања уз примерену удаљеност школе од места становања и саобраћајне повезаности, нагласила је Ранђеловић.

Она је посебно подвукла важност нове мреже јавних основних школа, која треба да допринесе даљем развоју и унапређењу процеса образовања и васпитања, а све у складу са општим и посебним циљевима и стандардима уређеним Законом о основама система образовања и васпитања, као и Стратегијом развоја образовања у Републици Србији до 2020. године.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*