Ликовно конкурс – Чиме ћемо обогатити ЕУ?

Развојни програм ЕУ ПРО организује ликовни конкурс за календар за 2019. годину, како би наставио традицију дугу дванаест година успостављену током претходних сродних програма–ПРО 1 и 2, ЕУ и Европски ПРОГРЕС.

Путем ликовног конкурса за календар ЕУ ПРО позива ученике и ученице из 99 градова и општина Србије, између осталог и из Топличког округа, да се боље упознају и да промовишу различите аспекте дугогодишњег односа који граде Србија и Европска унија. Конкурс је и прилика да се препознају, охрабре и награде уметнички надарени и друштвено ангажовани ђаци средњих школа, као и самих школа које подржавају креативни развој младих у општинама укљученим у Програм.

Конкурс у 2018. години пред ученике и ученице средњих школа поставља задатак да ликовно одговоре на питање „Чиме ћемо обогатити ЕУ?“ Циљ ове теме је да инспирише учеснике и учеснице да размишљају о Србији као држави са богатом историјом и традицијом и живописним културним наслеђем, али и као модерном друштву које живи и промовише кључне Европске вредности те да кроз те различите аспекте препознају квалитете који би додали вредности Европској унији.

Радови који се подносе на конкурс за календар не смеју бити већи од А3 формата и могу бити у форми илустрације, цртежа, слике или колажа. Сваки рад мора имати кратко текстуално објашњење о идентификованој предности Србије и разлогу зашто је одабрана, које може бити штампано или писано руком на полеђини рада или приложено на посебном листу папира, а у неким се случајевима могу чак и интегрисати у само уметничко дело.

Ученици и ученице који су на било којем од претходних конкурса организованим у оквиру програма Европски ПРОГРЕС освојили прво, друго или треће место, не могу поново да заузму једно од та три места, односно не могу да освоје прве три награде. Они, међутим, имају право да учествују на конкурсу и заузму било које од преосталих девет места.

Средње школе које одлуче да учествују на конкурсу за календар морају да организују интерно такмичење отворено за све ђаке, те да изаберу до пет најбољих радова које ће послати на конкурс. Школе ће се оцењивати на основу труда које су уложиле у организовање интерних школских такмичења. Интерни школски конкурс мора бити документован и приложен у форми кратког текстуалног описа праћеног фотографијама и/или видео записима и послат заједно са радовима, како би се школа квалификовала да буде награђена. Одабрани уметнички радови треба да се доставе (поштом или лично) канцеларији ЕУ ПРО-а на следећу адресу: УНОПС/ЕУ ПРО Назнака „Ликовни конкурс” Скерлићева 4 11000 Београд. Рок за предају радова је 15. новембар до 12 часова.

На полеђини сваког поднетог рада морају се навести следеће информације: назив и адреса школе, пуно име и презиме ученика, пуно име и презиме професора који надзире рад, кратко текстуално објашњење о одабраној користи Србије за ЕУ и образложење тог избора.

За 12 најбољих радова биће додељене следеће награде: прва награда–лаптоп рачунар, друга и трећа награда–таблет рачунари и девет утешних награда–мобилни телефони. И професорима/кама три првонаграђена учесника/це ће бити поклоњени мобилни телефони.

Комисија за одабир такође ће разматрати и посвећеност у организацији интерног школског конкурса. Једна средња школа добиће посебну награду за труд уложен у организовање школског конкурса, укупан број и квалитет поднетих радова. Победничка школа ће добити лаптоп рачунар, пројектор и пратећу опрему, што би требало да допринесе унапређењу услова за образовање ученика и ученица.

ЕУ ПРО ће организовати свечану доделу награда у децембру 2018. године. У оквиру свечаности биће организована изложба најбољих приспелих радова и представљен календар ЕУ ПРО-а за 2019. годину.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*