Суша одлаже сетвене радове

Високе температуре, неуобичајене за ово доба године, и недостатак влаге у земљишту не дозвољавају прокупачким ратарима да крену са јесењом сетвом. Као и претходних, и ове године планирано је да се овај најважнији пољопривредни посао на територији општине Прокупље обави на површини од скоро 2.870 хектара.

Највеће површине наћи ће се под пшеницом. Скоро 2.000 хектара биће посејано озимом пшеницом.

– Ради већег и квалитетнијег рода, пољопривредници не би требало да за сетву користе пшеницу са “тавана”, већ меркалтилну. Прокупачки ратари за сетву најчешће користе сорте пшенице “Симонида”, ”Победа” и “Ренесанса”, изјавио је саветодавац за ратарство у Пољопривредно-стручној служби Прокупље Радован Бјелица и додао да се очекује да озими јечам буде засејан на површини од скоро 690, а крмно биље-170 хектара.

Према његовим речима, пољопривредници би након падавина, које се очекују наредних дана, одмах требало да крену са припремом земљишта и сетвеним радовима.

Оптимални рок за сетву је крај октобра. Ако се она не обави у року, онда се морају повећати количине пшенице и ђубрива за сетву.

– Ратари не би требало да пале ватру на својим њивама. Осим штета које наносе на парцелама, неконтролисано паљење ватре може изазвати несагледиве последице по околину, изјавио је Бјелица и апеловао на пољопривреднике да не пале ватру на отвореном простору.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*