Локомотива на Железничкој станици пребацује се близу парка и постаје музијски експонат


На основу захтева Градске управе Прокупље ЈП „Железнице Србије”, на Железничкој станици у Прокупљу раде на измештању старе парне локомотиве, која се ту налази деценијама, ближе новоизграђеном Спомен-обележју јунацима “Гвозденог пука”.

Према речима одговорних у ЈП “Железнице Србије”, посао око уклањања локомотиве и уређења станице је у току, а планирани су и радови на изградњи Спомен-собе “Гвозденом пуку”, који ће бити обављени у сарадњи са локалном самоуправом.

-Стара парна локомотива која је топличким и српским пругама саобраћала од 1928. године па све до педесетих година прошлог века, сада ће на новом месту, представљати музејски експонат за разгледање, кажу у овом предузећу.

Додају да је ова идеја прокупачке локалне самоуправе код њих наишла на велико одобравање јер ће на тај начин локомотива, стара готово читав век, бити заштићена и од зуба времена, али и од заборава. Она ће грађане који посете овај парк подсетити на време када је представљала последњу реч технике и омогућавала да се удобно и брзо путује железницом.

Место са кога ће се овај занимљиви музејски експонат, тежак 25 тона, много боље видети већ је одређено, направљен је и нови мини колосек у близини парка на који ће локомотива бити постављена.

Што се тиче Спомен-собе, ту ће бити изложене фотографије, документи, разни предмети и све оно што ће на најбољи начин осликати једно давно време, када се за слободу Србије борио храбри “Гвоздени пук” састављен од Топличана.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*