Лоше животне навике и физичка неактивност: Све више младих у Прокупљу са повећаним крвним притиском

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

 


За последња 24 сата, помоћ лекара у Прокупљу затражило је 49 грађана, од тога 41 у амбуланти и осморо у кућном условима.
Како каже начелница Ургентне медицине у Прокупљу др Сања Ђорић, нагли скок температуре направио је проблем старијим суграђанима али и младима.
– Имамо колапсе на јавним местима, старије особе се и даље крећу у периоду од 12 до 17 сати када су највеће врућине, обављају теже физичке послове. Недавно смо имали мушку особу од 72 године која је у 15х на 35 степени секла дрва моторном тестером и задобила повреде. Забележен је повећан број можданих удара, док се смањио број коронарних болесника којих је било више у хладнијем периоду, истиче др Ђорић.
Што се тиче пацијената, помоћ лекара пођеднако траже и стари и млади.
– Имамо једну трећину старијих од 65 година и две трећине до 65. Оно што морам да нагласим је податак да имамо повећан број пацијената између 20 и 30 година са повишеним крвном притиском. То су млади људи, здрави, радници, студенти… Разлог за то су штетне животне навике, конзумирање алкохола и цигарета, неадекватна исхрана, физичка неактивност. Код ових пацијената, ординирамо терапију и упућујемо их интернисти, казала је др Сања Ђорић.
Према њеним речима, код старијих тинејџера, забележене су промене у понашању.
– Закључују се оцене, спремају се за факултет, за матуре те су млади раздражљиви, приметна је паника, страх. Све је то пролазно. Такође, имамо и случајева акутног алкохолисаног стања у време прослава и матура, каже наша саговорница.
Она апелује на младе да поведу рачуна о исхрани, да не узимају брзу храну, да повећају физичку активност и да избаце штетне животне навике као што су алкохол и цигарете.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*