Метаболизам – мит или истина

Имам утисак да је за већину људи, фитнес индустрија врлоконфузна. Свако има неку своју теорију, неку причу којуприча. Свако нешто зна, у нешто верује. Интернет магазиниобјављују честоповршнетекстове, на које се многи лакокаче. Није компликовано као што се чини, ствар је у томе дапронађете референтне изворе информација. Иако некитекстови звуче примамљиво, уверљиво, увек истражитеиспитајте шта и како. Иако некада такви текстови не делујузанимљиво и обећавајуће, они јесу реалност. Нема магије, све је мање више свима познато и нема мистичнефилозофије, коју многи покушавају да вам продају у видунеких скупих производа или услуга.

 

Генетика

 

Многи ће рећи и налазити оправдање за своју гојазност, тоје ствар генетике и не можеш ти ту ништа посебно даизмениш. Рађена је студија на двоје близанаца, где јеутврђено да генетика има јако мали утицај на метаболизам, готово безначајан. Једном приликом је и Др Мицхаел Јенсен, угледни ендокринолог изјавио, да током своје праксе од 30 година, никада није имао прилику да ради са пацијентимакоји стварно имају јако мали обим метаболизма, тј. брзинуметаболизма, како се то популарно каже. У чему је ствар, гојазни, малко жмуре на све што унесу током дана, билокроз јело било кроз пиће. Људи нису објективни, што свеснотако и несвесно. Подједнако су неискрени када је физичкаактивност у питању. Обично мислимо да једемо мање и дасе крећемо више.

 

Шта може да буде генетски условљено?

 

Неки окидач током стресних ситуација, у којима уносимовише хране. Али то опет нема везе са метаболизмом.Напротив гојазним особама метаболизам је већег обиманего мршавим, јер велико тело, да би се одржавало, захтеваи велику количину енергије. Зато се и дешава, код изузетногојазних, да изгубе већи број килограма, нпр. гојазни, очаспосла спусте 5кг, док се мршави исто толико пате за 1кг. Тоје услед тога што је код крупнијих, велики обимметаболизма, онда уз смањени енергетски унос, нагло крећередукција, али убрзо се и обим метаболизма смањи, тј.привикне на тренутно стање и иде све теже и теже, тј. свеспорије се скидају килограми.

Метаболизам се успорава старењем

И јесте и није тако. Прво, након изласка из пубертета, периода развоја тела, организму је свакако потребно мањеенергије, јер тај развој престаје. Многи људи настављају даједу количински храну коју су јели када су били у том некомразвојном добу и наравно да ће услед повећаног калоријскогуноса доћи до нагомилавања масног ткива и наравно, кривје успорен метаболизам. Друга ствар јесте што су старијиуслед начина живота, много мање физички активни него каотинејџери. Умањена физичка активност и исти унос хранекао некад, сигурно доводе до гојазности. Али то није збогуспоравања метаболизма већ због тог повећаног калоријскогуноса и недовољне физичке активности. Па чак је и ментални рад, нажалост, код већине смањен, јер многи позавршетку традиционалног образовања, престају и саучењем и изучавањем, које итекако захтева додатнуенергију. Све у свему, није се ништа успорило, него намвише није потребна та количина уноса.

 

Шта урадити? Прилагодите унос према потрошњи, и уведите минимум 3 пута недељно

физичку активност. Мишићи су велики сагоревачи енергијеу мировању. Тако да, ако волите да једете и да се почаститеслаткишима, онда и тренирајте, да макар избалансиратемало.

 

Одређена храна убрзава метаболизам

 

С обзиром да многи верују да се обим метаболизма можетек тако мењати, онда није ни чудо што константно имамонеке нове супер моћне убрзиваче нашег јадног успореногметаболизма.

 

Зелени чај, љута храна, па и сви детокс напици чине тумагију, која на физиолошки необјашњив начин, убрзаваметаболизам, стварно ради!

 

Да не критикујемо скроз, има донекле логичности у кофеину и каписцину, они могу бити окидачи за неки благискок у обиму метаболизма, али толико тренутни и малени, да је такорећи безначајан, и то једино код људи који су у врхунској форми у сваком смислу. Тако да, ако сте купилинеке скупоцене убрзиваче метаболизма, можете да их бацитеи следећи пут за тај новац купите себи неку кориснију ствар.

 

Прескакање оброка успорава метаболизам

 

Сви знате, кажу доручак је обавезан, главни оброк дана, помаже у бољем раду метаболизма, већем сагоревањукасније унетих калорија током дана, бла бла блаОво неманикакве везе са метаболизмом. Прескачете га или не, ако стеу калоријском дефициту смршаћете, у суфициту угојићете сеи у балансу одржаваћете масу. Ствар личног избора. Знатели да чак гладовање, неки интервални пост од рецимо48сати може и да подигне обим метаболизма, током тих48сати. Након тога, обим и опада, као одговор тела наодржавање оптималног стања, јер мисли да гладујемо пагаси неке функције услед што дужег продужења животаНаравно, када поједете оброк, све се и ваћа у нормалу, нитије трајно повишен нити сте га упропастили па је садасмањен обим. Овде не причамо да треба да се изгладњујете.Само говоримо о томе, да је потребно да изложитеорганизам таквим стресовима, таквим константнимгладовањима, да можда малчице пореметите метаболизм.Али то нису она гладовања каква људи иначе примењују, ово се односи на нехумане услове, у којима се данас већидео света срећом не налази.

 

Тако да, немојте да се фокусирате на то да ли сте ималиоброк или не, па да ће то утицати на метаболизам или дапосежете за било каквимубрзивачимаметаболизма. Фокусирајте се да оброци које имате, буду квалитетни.Много је битнији квалитет и укупна количина хране којуједете, него сам број оброка, као и тајминг истих. Једите оношто волите, здраво и оптимално. Редовно вежбајте, стварајте мишиће, радите на свом телу, трошите се и ментално, па ћете да видите како ће метаболизам да радикао сат.

 

1 Коментар

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*