Нова Зелена пијаца – радови почели

Радовима на изградњи прилазне саобраћајнице и паркинг простора  почела је реализација великог пројекта  изградње нове Зелене пијаце у Прокупљу, на простору испод Пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“.

Ово је прва фаза радова на пројекту изградње нове Зелене пијаце и моста чија укупна вредност износи око 1,1 милион евра. Средства за његову реализацију обезбедило је Министарство за државну управу и локалну самоуправу преко Европске инвестиционе банке.

Према наводима извођача радова, тренутно се ради ископ материјала, а у наставку следе сви планирани радови који ће трајати око два месеца. Нови прилазни пут гради се у дужини од 347m, од магистралног пута Ниш-Приштина. Пројектом је предвиђена и изградња тротоара са обе стране пута, као и паркинг простора.

-Данас смо обишли радове који представљају почетак реализације великог пројекта, који је од вишеструког значаја за нашу општину и њене грађане. Грађани ће добити савремену пијацу, изграђену по високим стандардима, произвођачи и трговци боље услове за пласирање робе, а Општина знатне приходе, што ће све допринети њеном економском развоју.  Ово је прва фаза радова, а у другој фази планирана је изградња моста и објекта Зелене пијаце. Радови се одвијају планираном динамиком, што значи да би нова приступна саобраћајница била завршена за око два месеца, рекао је већник за инфраструктуру Филип Јовановић.

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић је истакао да је локална самоуправа добила прилику да на овај начин реши дугогодишњи проблем.

-Одавно постоји потреба за изградњом нове зелене пијаце, јер је ова која се налази у центру града неусловна и небезбедна, пошто се налази у близини две школе, те тако представља и опасност за децу. Ово је добра прилика која нам се пружила да средсвима Европске уније, брже и лакше решимо дугогодишњи проблем неусловне пијаце, изградњом нове модерне.Тиме би локални произвођачи имали боље услове за пласирање робе, а хигијена и квалитет производа би се побољшао, пошто ће нова тржница бити изграђена по највишим стандардима, нагласио је председник Симоновић.

Оправданост ове инвестиције ће се видети и кроз приходе које ће Општина остварити од издавања у закуп штандова и комерцијалних продавница. У техничком пројекту нове зелене пијаце предвиђена је изградња 15 комерцијалних продавница, 60 штандова које ће моћи да користи око 100 произвођача, као и још 10 складишта са хладњачом. Очекивани приход који би јединица локалне самоуправе остварила на тржишту је 15 милиона динара, а очекивани приход од локалних пољопривредника 725.000 динара месечно, односно 87 милиона годишње.

 

3 Коментара

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*