Министар Никола Селаковић у Прокупљу уручио кључеве од 20 станова за избеглице

Никола Селаковић министар иностраних послова Владе Републике Србије и председник Комисије за трајну интеграцију избеглица данас је у Прокупљу свечано уручио кључеве од 20 станова избегличким породицама из Хрватске и Босне и Херцеговине које су настањене у том граду.

Уручујући кључеве Селаковић је подсетио да је Република Србија у претходних неколико година уложила више новца у развој Прокупља ,,него је икада уложено од далеке 1878. године када је Топлице ослобођена од Турака”.

Много је тога што се данас гради у Прокупљу, попут аутопута који ће овај град учинити ближим и Нишу и нашој престоници Београду, рекао је Селаковић наглашавајући да је држава Србија само у прву фазу реконструкције медицинског центра у Прокупљу уложила милијарду и 117 милиона динара, а да ће у у другој фази у тај објекат бити уложено пет милијарди 874 милиона.
То је једна од највећих инвестиција у један здравствени објекат у Србији и то је показатељ колико нам је стало до Топлице и  Прокупља, истакао је Селаковић.

Он је пренео поздраве од председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић избегличким породицама које су данас добиле кључеве од нових станова и рекао да је дивно што ће у тој згради свој нови дом наћи много деце будућих Прокучана који ће ту остати да живе.

Селаковић се на крају осврнуо на “несрећна времена рата која потресају целу Европу и рекао да би био најсрећнији да нас овог пута заобиђу и да ми сачувамо животе који су највећа вредност.”

Ако је ко искусио страхоте и патњу рата то сте ви и нека ово буде тачка на вашу патњу и нови почетак за вас, рекао је Селаковић.

Присутнима се обратио и градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић који је поздравио и пожелео срећу породицама које су добиле кључеве нових станова, са надом да ће им се у њима дешавати само лепе и добре ствари.
Он се захвалио донаторима и свима који су уложили средства у изградњу ових станова.

Регионални програм за збрињавање избеглица вишегодишњи је програм Репулике Србије и свих бивших југословенских република који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице. Спроводи се уз подршку УНХЦР и ОБС-а, финанасиран је средствима Европске уније која је и највећи донатор поред САД, рекао је градоначелник Аранђеловић.

Уверен сам да је један од предуслова за бољи и стабилнији живот сваког од нас сталан кров над главом, зато је ово велики корак и за вас појединце али и за Прокупље, јер ће се станари ове зграде осећати сигурније и нашу средину прихватити као своје место, где ће градити своју и будућност своје деце, нагласио је Аранђеловић и подсетио да су они дошли у Србију у време ратних сукоба на простору бивше Југославије, која је и тада и сада била уз њих и помагала им да започну нове животе у својој матици.

 –Ратна разарања која су се 1992. године догодила у тадашњој СФРЈ имале су и ту трагичну последицу. Тада је у Србију пристигло више од 600.000 лица и Србија је била земља са највећим бројем избеглица у Европи. У Прокупљу је те ратне године пристигло 1.358 избеглица, а од њих је данас остало мање од 100. Највећи проблем је био проблем становања, који је сада коначно решен, јер смо  стамбено збринули 80 породица, нагласио је градоначелник Прокупља.
Он се захвалио актуелној власти и председнику Србије Александру Вучићу који унапређују сваки сегмент живота у нашој земљи.
-Отварајући фабрике и нова радна места градећи и обнављајући школе и здравствене установе, градећи путеве ми унапређујемо живот свих наших људи, закључио је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

Средства за изградњу станова у Прокупљу обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија док је земљиште и инфраструктуру обезбедио Град Прокупље. Укупна вредност радова је око пола милиона евра.

Ради се о двадесет једноипособних станова и гарсоњера који поседују кухиње и грејна тела.

Данашњој свечаности поред министра Селаковића присуствовали су и Владимир Цуцић комесар за избеглице и миграције Републике Србије, представници делегације Европске уније у Србији, представници УНХЦР и ОБС, Јован Лазаров шеф кабинета за управљање пројектима Републике Србије као и начелник Топличког округа Златан Миљковић и председник Скупштине Града Прокупља Дејан Лазић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*