Министар Томислав Момировић обишао радове на изградњи Аутопута Ниш-Мердаре

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Томислав Момировић, данас је у Мерошини обишао је радове на изградњи „Аутопута мира“ Ниш-Мердаре, тачније на петљи Мерошина 1, где су у току припремни радови за реализацију овог великог државног пројекта који ће овом делу Србије омогућити економски развој и бољи живот грађана.

Са министром Момировићем почетак радова на овом великом државном пројектуа обишли су и директор Коридора Србије Александар Антић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, начелник Топличког округа Златан Миљковић, председник Скупштине Града Прокупља Дејан Лазић и председник Општине Мерошина Саша Јовановић.

Овај пројекат је свакако много више од инфраструктурног пројекта, јер ће овај аутопут донети много бољу переспективу и за Куршумлију и за Прокупље и Мерошину, а пре свега за град Ниш. О Нишу као једном озбиљном регионалном центру можемо причати тек онда када се изгради овај аутопут,а он ће то бити за многе градове, за Скопље, Приштину, за многе бугарске градове. Зато на томе интензивно радимо и зато смо данас и започели радове на доградњи Аеродрома, зато и радимо повезивање брзом пругом од Ниша до Београда, нагласио је министар Момировић.

Како истиче, аеродром, брза пруга и аутопут су предуслови који ће обезбедити економски напредак овога краја, јер без инфраструктуре нема ни економије.

План је да завршетком аутопута, у чијој изградњи нам са 40 милиона евра помажу европски партнери, обезбедимо економску перспективу овога краја, да градимо мостове, да рушимо зидове и да у овом делу земље просечна плата буде 1000 евра , а просечна пензија око 500 евра, додаје министар Момировић.

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је рекао да ће овај аутопут бити развојна шанса Града Прокупља, јер поред тога што ће град бити ближи великим центрима, постоје два веома значајна сегмента која ће

много значити грађанима Прокупља.

Први сегмент је управо то што ће аутопутем бити повезана Привредна зона која ће у Прокупљу бити отворена већ наредне недеље. Тиме ће се стећи услови да инвеститори много озбиљније размишљају о инвестицијама у наш град, јер ће Прокупље петљом бити повезано на сам аутопут. То значи привредни развој нашег града, нова радна места и много бољи услови за живот грађана. Такође, оно што је веома значајно , то је чињеница да кроз сами центар града пролази државни пут првог реда , тако да укупан теретни саобраћај пролази кроз градско језгро. Изградњом аутопута читав теретни и транзитни саобраћај биће измештен из главне улице и на тај начин ће се стећи услови да град Прокупље развојно мења и сам грдски трг, али и шири потез града, нагласио је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

За Општину Мерошина изградња аутопута такође има огроман значај.

Ова деоница је од изузетног значаја за наше грађане, за једну малу општину као што је наша која је у категорији девастираних општина. Када су пре неколико месеци најављени радови на овој деоници, већ се неколико инвеститора заинтересовало за улагања и отварање фирми, што ће обезбедити нова радна места и смањење незапослености, рекао је председник Општине Мерошина и нагласио да су четири стране фирме препознале значај близине аутопута и већ започело свој рад у овој општини.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је такође истакла велики значај овог аутопута, који ће Нишу, као великом администартивном и економском центру бити најкраћа веза до Јадранског мора.

Готово да нема инвеститора који је већ дошао у Ниш а да није питао да ли имамо везу и до Јадрана. Истовремено , убрзаћемо развој нишавског и Топличког округа, зауставићемо исељавање, а такође, захваљујући“ Аутопуту мира“, лакше ћемо и остварити и идеју нашег председника Александра Вучића да земље на Западном Балкану имају отворену сарадњу, несметани проток робе и услуга, а када, бар када су велики градови у питању какав је Ниш све то имате, онда знате да ћините праву ства, казала је градоначелница Ниша и истакла значај повезивања Ниша, Мерошине, Прокупља и топличких општина, посебно када је у питању развој воћарства и производња облачионске вишње.

Директор коридора Србије Александар Антић је рекао да се у овом тренутку одвијају радови на неколико деоница, у различитим фазама. –Ради се један веома комплексан пројекат, на изузетно тешкој траси где има много тунела и мостова. Само од Плочника према Мердару има око 25 километара мостова и тунела, тако да је важно да нађемо најбоља решења, рекао је Антић и додао да се завршетак прве деонице очекује до јула 2023.године.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*