Делегација Амбасаде САД посетила Прокупље и донела вредну донацију

Представници Амбасаде Сједињених Aмеричких Држава у Србији, данас су у Прокупљу обишли Спомен парк „Јунацима Гвозденог пука“, где су заједно са начелником Топличког округа Златаном Миљковићем и градоначелником Прокупља Миланом Аранђеловићем положили венце и одали почаст славним српским јунацима.

Делегација Амбасаде САД Прокупље је посетила из још једног разлога, а то је донација  у виду комби возила, намењена за потребе Дневног боравака„Сунце“ чији су корисници особе са сметњама у развоју.

Начелник Топличког округа Златан Миљковић поздравио је госте, представникa америчке Амбасаде, пуковника Кори Шеја и његове сараднике, представнике Војне канцеларије САД, као и доктора Драгана Милића, председника Удружења српско-америчког пријатељства.

Говорећи о међусобној сарадњи и пријатељству између српског и америчког народа, он је нагласио да она датира још из 1881. године. Подсећајући на ратове, истиче да су Србија и САД увек биле на истој страни. Такође су српски великани своје највеће успехе оставрили у Америци, а оно што је данас најважније, то је привредна сарадња и долазак америчких инвеститора  у Србију. –Та сарадња ће бити још интензивнија, јер морамо да радимо за бољу будућност и бољи живот наших грађана, истиче Миљковић.

Испред Споменика Јунацима Гвозденог пука, на српском језику говорио је и представник Амбасаде Америке, пуковник Шеј.

Част ми је да смо данас овде и да можемо да уручимо донацију онима којима је најпотребнија, а то су особе са инвалидитетом. Наше пријатељство траје  140 година, а резултати таквих односа увек су били видљиви кроз историју нашег и вашег народа. Наши војници на српску војску гледају као на једну професионалну снагу  за мир у свету, нагласио је пуковник Кори  Шеј.

Он је кључеве од комби возила уручио градоначелнику Прокупља Милану Аранђеловићу, који их је потом предао  председнику Удружења оболелих од мишићних и неуромишићних болести, Миши Цветковићу.

Овом приликом на вредној донацији Граду Прокупљу и амбасади Америке захавлио се управник Дневног боравка „Сунце“, Драган Петровић. Он је истакао да свака донација корисницима много значи, а посебно ова која ће им омогућити да лакше реализују своје програмске активности. Петровић је овом приликом донаторима уручио симболичне поклоне, производе  по којима је Прокупље познато у целом свету.

Гости су овом прилком посетили и Спомен собу „Јунацима Гвозденог пука“,која се налази у склопу меморијалног комплекса, где су чули историјске чињенице о чувеној јединици српске војске којој је и сам непријатељ због несаломивости доделио име „Гвоздени пук“.

Председник Удружења српско-америчког пријатељства проф. др Драган Милић је рекао да сарадња са Амбасадом Америке  и Командом америчке војске траје већ седам година и да је од њих у Србију кроз различите пројекте стигло близу 4 милиона долара.

Посебно ми је драго  што је донација дошла у Прокупље, јер сам и ја Прокупчанин и Топличанин. Ово је само почетак јене  добре сардање од које очекујемо још донација. Ускоро ће за Дом здрваља стићи два возила, што је неопходно за ту здравствену усатнову и наш град, рекао је др Милић и додао да ће од америчких пријатеља бити још много донација за Прокупље и Топлицу.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*