Министарство културе и информисања одобрило средства за пројекте Музеја и Библиотеке

 

Министарство културе и информисања Републике Србије, одобрило је близу пет милиона динара за реализацију пројеката којима су у оквиру конкурса „Градови у фокусу 2020“, конкурисали Народна библиотека „Раде Драинац“ и Народни музеј Топлице.
-Међу 22 пројекта које ове године финансира Министарство културе и информисања, нашла су се и наша два пројекта од изузетног значаја за наш град. Реч је пројекту „Спомен соба Гвозденом пуку“, која ће бити отворена у непосредној близини Спомен парка јунацима Гвозденог пука, како би и на тај начин сачували сећање на наше славне претке, изјавила је члан Градског већа за културу Милица Ерић.
За реализацију овог пројекта, који је израдио Народни музеј Топлице, Министарство културе одобрило је око четири милиона динара. На истом конкурсу, подржан је и пројекат Народне библиотеке „Раде Драинац“.
-Можемо да се похвалимо још једним добрим пројектом, чији је значај препознало надлежно Министарство и издвојило средства у износу од 750.000 динара за активности обележавања 110 година од оснивања Библиотеке у Прокупљу. Овом приликом, желим да се захвалим Министарству културе и информисања и министру Владану Вукосављевићу на изузетној сарадњи и великој подршци коју нам пружају у континуитету. Надам се да ће та сарадња и даље ићи узлазном линијом, јер пред свима нама је исти циљ. Да што више допринесемо развоју нашег града, унапредимо културу, како бисмо имали шта да оставимо будућим поколењима, истакла је Милица Ерић.
О значају пројекта „Спомен соба Гвозденом пуку“, говорио је и директор Народног музеја Топлице, Дарко Жарић. Он је рекао да ће се његовом реализацијом добити целина, јер ће Прокупље, поред Спомен парка Гвозденом пуку, имати и Спомен собу посвећену славним јунацима.
-У Прокупљу ће бити отворена прва Спомен соба Гвозденом пуку, једина у Србији. Стална поставка посвећена јунацима Другог пешадијског пука „Књаз Михајло“, садржаће око 120 фотографија славних јунака, као и музејске предмете, оружје, документе и њихове личне ствари, рекао је директор прокупачког Музеја Дарко Жарић и овом приликом се захвалио Министарству културе и информисања за одобрена средства.
Пројекат из области библиотечко информационе делатности, обележавање 110 година од оснивања Библиотеке у Прокупљу, такође је препознат као веома значајан за унапређење културе у нашем граду.
-Прва грађанска читаоница у Прокупљу настала је 1910. године, а основали су је професори прокупачке Гимназије. Била је то прва културна установа у нашем граду. Активности поводом обележавања 110 година постојања Библиотеке у Прокупљу биће спроведене почетком октобра месеца, казао је директор ове установе Драган Огњановић.
Како истиче, биће одржана Свечана академија, научни скуп у којем ће учествовати познати српски књижевници, а у припреми је и монографија Библиотеке која ће бити представљена публици.
-Оснивање Библиотеке је био први корак у стварању културних установа у Србији. Прокупље је тада било центар среза и самим тим и центар свих културних дешавања у Топлици, тако да је овај јубилеј од великог значаја за културу целог овог краја и Србије, истакао је директор Народне библиотеке Драган Огњановић и захвалио се Министарству што је препознало тај значај и подржало овај пројекат.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*