Пакети за најугроженије ромске породице у Прокупљу

У оквиру програма „Подршка ЕУ инклузији Рома-оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, Стална конференција градова и општина, обезбедила је једнократну помоћ у виду 300 пакета за Роме у Прокупљу. Овај пројекат финансира ЕУ, а спроводи Стална конференција градова и општина.
-Захваљујем се „Сталној конференцији градова и општина“, која нам је преко „Ипа фондова“, донирала 300 пакета са основним животним намирницама и средствима за хигијену. Ради се о врло богатим и садржајним пакетима, који ће бити подељени ромској популацији, најугроженијој групи људи у нашем граду, рекао је градоначелник Прокупља Александар Симоновић и додао да ће се представници удружења рома у нашем граду постарати да се направе спискови и да помоћ добију они којима је она најпотребнија.


Он је истакао да је Црвени крст са својим волонтерима, као и много пута до сада, задужен за расподелу и достављање пакета породицама на кућну адресу, док ће локална самоуправа обезбедити возила и све што је потребно за доставу пакета.
Према речима секретара „Сталне конференције градова и општина“ Ђорђа Станишића, ова помоћ Ромима у Прокупљу уследила је због пандемије вирусa корона.
-На овај начин, желимо да покажемо да се кроз уштеде на нечему другом, може остварити оваква једна хуманитарна акција. Врло је важна подршка и помоћ коју имамо од локалне самоуправе, али и подршка која постоји кроз добро организоване две ромске организације, као и Црвеног крста, који ће извршити дистрибуцију. Пакети садрже прехрамбене производе и кућну хемију и драго нам је да можемо помоћи. Знамо да овде у Прокупљу постоји добар део ромских породица, којима је потребна помоћ и подршка свакодневно. Мислимо да је она добра и значајна, а најбитније је да је прихваћена са свих страна, истакао је Станишић.
Он је нагласио да је веома важно да овакве хуманитарне акције наилазе на подршку и код оних којима је упућена.
-Овде је циљ инклузија, укључивање свих слојева друштва у свакодневне токове живота. Оно што желим да кажем јесте и то да са овдашњом локалном самоуправом радимо и на другим пројектима, који се тичу подршке ромској популацији и заједници. Један од њих је и посебан пројекат везан за изградњу и оснивање једног ромског образовног центра, који је у току, подвукао је Станишић и навео да је циљ оваквих пројеката и јачање положаја ромске популације у локалним заједницама, кроз примену приоритетних националних и локалних стратешких мера у области запошљавања, борбе против дискриминације и промоције равноправности ромске популације.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*