Ове године више новца за вантелесну оплодњу

Локална самоуправа у Прокупљу расписала је јавни позив за остваривање права на финанасирање вантелесне оплодње за 2020. годину путем кога је дата шанса паровима који до сада нису имали прилике а желе, да се остваре као родитељи.
Ове године мере популационе политике Републике Србије су усмерене на интензивно подстицaње наталитета посебно у подручјима Србије где је он у стагнацији или опадању.
У складу са тим, Градско веће у Прокупљу, усвојило је предлог измене и допуне Правилника о критеријуmима и начину остваривања права из области популационе и демографске политике.
Према овом Правилнику, старосна граница жена за подношење захтева за вантелесну оплодњу износи 48 година, за три године више него што је то био случај прошле године.
Одлука је измењена и у делу који се односи на одобрена средства за надокнаду трошкова вантелесне оплодње која су до сада износила 200.000 динара, а од ове године је тај износ повећан на 250.000 динара.
Право на једнократно новчано давање за вантелесну оплодњу остварују и брачни, односно ванбрачни партнери, где жена има до 50 година, а који су успешно окончали поступак вантелесне оплодње сопственим средствима у некој од здравствених установа на територији Републике Србије, под условом да захтев поднесу у року од шест месеци од дана утврђивања трудноће и да у време вантелесне оплодње нису испуњавали услове да се укључе у Програм вантелесне оплодње који финансира Републички фонд за здравствено осигурање.
Овим програмом, локална самоуправа даје свој допринос решавању овог проблема, који је према статистичким подацима, присутан код сваког шестог пара у Србији.
Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику Републике Србије ове године за више мера популационе политике у Прокупљу издвојио је девет милиона динара, док ће локална самоуправа учествовати са 1,5 милиона.
Како је назначено, биће суфинансиране мере очување и унапређење репродуктивног здравља, решавање проблема неплодности, пут ка здравом материнству и активирање локалне самоуправе у том циљу.
За очување и унапређење репродуктивног здравља, решавање проблема неплодности, односно ангажовање кадрова у Центру за породицу издвојено је око 3,5 милиона динара, и то од стране Кабинета три милиона динара, а локалне самоуправе 500.000 динара.
За активирање локалне самоуправе, односно опремање Центра за породицу, опредељено је седам милиона динара, и то Кабинет издваја шест милиона динара, а локална самоуправа милион динара.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*