Млади историчари Ћићкове школе о топонимији Топлице


Чланови секције „Млади историчари“, Основне школе “Ратко Павловић Ћићко“, поред тога што вредно уче на редовним часовима, редовно се састају и на радионицама на којима додатно и опширније уче о ономе што их занима из историје. Ових дана су на једној таквој радионици, радили истраживање на тему „Топонимија Топлице, на основу најстаријих османских пописних књига“. После уобичајеног увода, који се овог пута односио управо на задату тему о топонимији и њеном значају у историјском и језичком објашњењу порекла назива места, наставници историје Драгана Војиновић и Зоран Павловић, упознали су младе историчаре са најстаријим османским пописима села из околине Топлице.
-Реч је дефтеру из 1444. године, а ученици су имали прилике да виде и факсимиле оригиналног дефтера. После тога смо им поделили задатке, када су насумично извукли странице из дефтера и у посебан формулар, уписивали топониме, које су одабрали. Проналазили су корен речи и истраживали да ли место постоји и данас под тим називом, истакли су професори историје у овој Школи.
Они су нагласили да су ученици у раду користили гугл мапе, речнике и енциклопедије. Закључак, који је после истраживања на овај радионици уследио гласи, да сви истражени топоними нису мењали своје називе од 1444. године, од када је урађен први попис Топлице, да постоје и данас, осим ако није реч о местима, која су у време пописа већ била пуста због честих ратова.
Чланови секције Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“ „Млади историчари“, најавили су и следећи корак својих истраживања, који ће се огледати у изради великог постера са мапом и објашњењима корена речи обрађених места.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*