Монографија и „Топлички зборник“ чувају важне историјске датуме

 

 

У присуству представника Владе Републике Србије, Министарства одбране, локалне самоуправе и грађана Прокупља, у Народном музеју Топлице, представљене су две историјске књиге од капиталног значаја. Реч је о монографији „100 година од Топличког устанка и 100 година од ослобођења Прокупља у Првом светском рату“, као и четвртом броју часописа за друштвено-хуманистичке науке „Топлички зборник“. Обе су објављене у издању Народног музеја Топлице и Историјског архива Топлице из Прокупља.

 

Овом приликом, о књигама су говорили историчар и директор  Народног музеја Топлице Дарко Жарић и директор Историјског архива Топлице Милан Стојановић, али и професор историје на Филозофском факултету у Нишу др Дејан Антић.

Како су објаснили издавачи, монографија садржи текстове и фотографије који бележе програм који је у Прокупљу одржан поводом стогодишњице Топличког устанка, као и откривање споменика „Гвозденом пуку“.

Четврти број „Топличког зборника“, урађен је тематски и у њему су представљени аутори, који су учествовали на међународном научном скупу „Топлички устанак 1917. године – 100 година касније. Скуп је одржан у Народном музеју Топлице, од 23. до 26. фебруара 2017. године, у организацији ове установе културе, али и Историјског архива Топлице и Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије.

Овај зборник садржи 27 радова 40 аутора, којих је на поменутом скупу, поред Србије, било и из Енглеске, Ирске, Русије и Бугарске.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*