Можда није најбржи, али је најукуснији – савршен сладолед за целу породицу

Иако ово лето није једно од топлијих, бар за сада, сладолед је посластица коју током ових месеци сви волимо да конзумирамо, без обзира на то да ли је напољу 20 или +40 степени. Пошто нам је увек најукусније оно што сами припремимо, ево једног предлога за припрему врло укусаног сладоледа.

Сладолед од ваниле

Овај сладолед је класичан избор који деца обожавају. Пошто га обично због деце и правимо, за још здравију варијанту се може употребити жути шећер, који ће му притом и интензивирати боју.

Састојци (за четири особе):

4 жуманца

150 gr шећера

200 ml шлага

1/2l млека

Кесица ванилиног шећера (или штапић ваниле који треба преполовити по дужини и састругати семенке из средине)

Време припреме је око 70 мин.

Начин припреме:

Мутити жуманац и шећер док се не добије јединствена смеса, а затим се додаје млеко и још мало се мути. У другу чинију је потребно замутити шлаг, а затим га постепено сјединити са смесом од јаја и шећера, све време мутећи.

Потом се ова смеса измикса миксером за сладолед, око 30 минута, па када буде готов, изручите га у алуминијумску посуду. Треба да  остане око пола сата у фрижидеру, како би се замрзнуо.

Сладолед од чоколаде

Овај сладолед је, када се спрема код куће, нешто гушћи и чвршћи од купљеног сладоледа, па како би био растреситији , довољно је измиксати га неколико пута. Уколико немате у кући машину за мућење сладоледа, ово треба учинити неколико пута током замрзавања (2-3 пута, на пар сати).

Састојци (за четири особе):

 2 кесице шлага

2 јаја

2 кашике шећера

80 g чоколаде

Млеко (за шлаг)

Време припреме је око 30 минута.

Начин припреме:

Чоколаду отопите на пари, са мало млека. Миксером умутите снег од беланаца. Додајте шећер и мутите даље док маса не постане сасвим чврста, а затим смањите брзину миксера и додајући жуманца, мутите још двадесетак секунди. У то кашиком умешајте на пари растопљену чоколаду и шлаг припремљен према упитству са кесице. Након тога ставите сладолед у замрзивач.

Уживајте у посластици, док чекамо право лето!

 

 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*