Знаци депресије које не смемо игнорисати

Статистички гледано, депресија је главни узрок самоубистава и један од пресудних фактора који утичу на здравље. Број људи који пате од депресије се повећава, а највећи је проблем што појединци углавном не добијају адекватну подршку околине, као ни стручну терапију.

Депресија се не испољава исто код свих особа. Заправо, депресивне особе не морају нужно увек бити тижне и утучене, већ своје стање могу показивати и кроз бес или апатију. Због страха од осуде околине, многи и не потраже помоћ на време, па се све често отргне контроли. Зато је важно обратити пажњу на сопствено понашање и понашање људи око нас.

Промене у спавању

Без обзира на то какве су вам навике у спавању, уколико се нагло промене, то би могао да буде један од знакова депресије. Добар сан је неопходан за добро функционисање организма, па недостатак истог може упућивати на депресију, поред неизоставног психофизичког умора.

Замућен ум

Депресија је уско повезана са когнитивним функцијама, па се може испољити и кроз нешто спорије размишљање и потешкоће у доношењу одлука везаних за свакодневицу. Манифестује се као заборавност, одсутност и немогућност фокусираности на одређену ствар.

Превише мислите и превише бринете

Поновно проживљавање и претресање неког догађаја у глави није ништа необично, али када се превише оптеретимо тиме, долазимо у зачаран круг и гомилају нам се негативна осећања. То повећава опасност од депресије и продужава депресивне епизоде код оних који су им већ склони. Превише приче о истим проблемима, такођ,е постају напорне и људима око вас.

Промене у килажи

Нагли губитак или додавање килограма, такође могу бити знак депресије јер неке особе почињу да једу превише „на нервној бази“, док друге потпуно губе апетит. Депресија утиче  на делове мозга задужене за контролу апетита, тако да се под утицајем исте, навике могу потпуно променити.

Мањак друштвене интеракције и експресивност

Уколико неко ко је увек био екстровертан и дружељубив, избегава групне активности и осмљује се, можда показује и склоност ка депресији. Друштвена изолација је код депресивних особа сасвим уобичајена. Оно што још може указивати на промену је другачији израз лица, односно, особе које су биле ведре и нсмејане, добијају потпуно безизражајни лик.

Није свака туга, уједно и депресија, али не смемо потискивати и негирати промене, уколико их приметимо. У данашње време, готово је немогуће, избећи стрес на дневном нивоу, али оно што нам бар може ублажити исто, увек је смех и радовање ситницама које, такође, чине ту нашу свакодневицу.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*