Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и градоначелник Прокупља Александар Симоновић обишли радове на мосту у Доњој Бресници

 

 

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић и градоначелник Прокупља Александар Симоновић, обишли су данас село Доња Бресница, где припадници Војске Србије, од јуче раде на мосту који су уништиле недавне временске непогоде и онемогућиле мештанима овог села да несметано раде на својим обрадивим површинама и обављају свакодневне обавезе.

-Данас сам имао прилику да обиђем подручје, које је условно речено захваћено временским непогодама од пре десетак дана. Једна од локација је и ова у Топличком округу у Прокупљу. Затечен сам висином и нивоом штета, које су начињене не само у Прокупљу, већ и у Блацу. Временски гледано, веома кратка елементарна непогода, направила је пустош и велику материјалну штету. Оно што је најбитније јесте да људски животи у таквим моментима нису били угрожени и да нема људских жртава, али ни велике штете на материјаним добрима, рекао је у Доњој Бресници, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

 

Према његовим речима, санација штете на путним правцима и све оно што се тиче нормалног одвијања живота, јесте важан задатак и Војске Србије.

-Ја сам данас овде дошао да у име министра, своје лично име, али и свих припадника Војске Србије, искажем одређену солидарност и пружим подршку Прокупљу и грађанима, да у овој тешкоћи, знају да нису сами. Војска је увек била уз народ, а народ уз војску и мислим да је то нешто што је сасвим нормално и очекивано, истакао је Мојсиловић.

Он је додао да ће овај мост, омогућити мештанима села, који су одсечени, да се врате у нормалне токове живота.

-Нисам убеђен да ће то бити преко ноћи, јер је нормализација један процес који би требало да траје, али сам сигуран да ће ово што ми данас радимо овде, у координацији са локалном самоуправом, у потпуности омогућити и олакшати начин свакодневног функционисања. Са нашим капацитетима и ефективама створићемо услове, који ће колико толико да олакшају свакодневицу свим људима који овде живе. Не видим ниједну препреку да све оно што  можемо, и учинимо, и у датом моменту помогнемо локалној самоуправи и ставимо се на располагање, најпре људством, а онда и механизацијом, подвукао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и додао да припадници Војске Србије помажу и у Блацу, где је такође тешка ситуација и где су бујични потоци и поплаве направили велику материјалну штету.

Он је навео да ће мештани овог села веома брзо моћи да користе мост, који је већ у својој финалној фази конструкције и биће стављен у функцију за који дан.

 

Градоначелник Александар Симоновић је овом приликом нагласио да мост, који је порушен у скорашњој временској непогоди, повезује два дела села Доње Бреснице.

-Овај мост ће мештанима омогућити да несметано дођу до својих кућа и да живот врате у нормалу. Ја сам  био са мештанима села Доња Бресница и вече пре него што је поплава однела мост. Покушали смо да га сачувамо, међутим била је толико велика вода, да је то било немогуће, рекао је градоначелник Симоновић и захвалио се Војсци Србије на подршци и помоћи. Он је истакао да Војска Србије није притекла у помоћ, мештани овог села би дуго морали да чекају да се мост заврши.

-Помоћ Војске Србије и Министарства одбране је немерљива у том смислу. За све мештане, а посебно за 16 домаћинстава, која се налазе са друге стране реке, нормализација живота не може да чека. Има и привредника који користе овај мост, тако да је његово брзо постављање неопходно, додао је Симоновић.

Он је истакао да Војска ради и на санирању последица од поплава на путној инфраструктури, како би становници ових села могли да обаве и пољопривредне радове, јер је, како је навео, у току берба вишње, па је изузетно битно да људи стигну до својих њива.

-Сарадња између цивилног друштва и војске на територији града Прокупља је увек била одлична. Војска нам је изашла у сусрет, тако што је одобрила коришћење механизације. Имамо 16 путних праваца од Белољина до Горње Бреснице. Овде у Доњој Бресници, оно што је војска прво урадила јесте да је вратила реку у свој ток, сада се ради на путевима у Горњој Бресници, онда ће се радити у Крњи Граду, Белољину и Конџељу, где такође има проблема, а потом и неке градске улице. У сарадњи са војском, то ћемо да решавамо, по приоритету, закључио је градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*