Награда за прокупачки „Абрашевић“ у Бугарској

Награда за прокупачки „Абрашевић“ у Бугарској
Старија постава дечијег фолклорног ансабла Културно уметничког друштва „Абрашевић“ на „Балкан фолк фесту“ у Бугарској, добила је златну плакету за очување народне традиције. Прокупачки фолклораши, који редовно доносе награде на било којим такмичењима да учествују, овај пут су се представили изводећи народне обичаје „Краљице“ и „Додоле“.
-Ова награда није никог изненадила, наши фолкораши су много пута до сад доказали да на прави начин, кроз игру и песму, негују традицију српског народа. Кад год је прилика за то, они свој град и установу у оквиру које раде дуги низ година, представе на квалитетан и препознатљив начин, својствен само њима, истакли су у Дому културе.
На овом фестивалу учествовало је око триста фолклорних ансамбала са простора целог Балкана, а КУД „Абрашевић“ је традиционални учесник, за кога је, сасвим сигурно можемо рећи, заслужено, увек резервисана по једна награда.
Прокупачко КУД “Абрашевић“ основано је 1910. године под именом „Певски збор Југбогдан“. После осам година је подељено на драмску дружину и „певачко-играорско“ друштво „Југовићи“ које 1921. године, узима за име „Раденичко друштво Абрашевић“ и под тим именом ради и данас.
Сада КУД „ Абрашевић“ у свом саставу има музичку и фолклорну секцију. Фолклорну секцију чине дечији, омладински и ансамбл ветерана. Кроз њу је прошло на стотине чланова, који су савладали кораке двадесетак сплетова из разних крајева Србије. Осим кореографије, фолклорна секција ради и на сценском постављању народних обичаја. На савладавању корака и постављању кореографија са играчима раде организатор фолклорних активности Горан Денић и дугогодишњи аматер и члан КУД „Абрашевић“ Небојша Јовановић.
Чланови КУД „Абрашевић“ своје богато умеће приказали су и на гостовањима у Швајцарској, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији, Црној Гори, Бугарској, Чешкој, Аустрији, али и многим местима у нашој земљи.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*