Најбоља Ти, а не стварање Неког другог на твом лицу – принцип шминкања Милене Здравковић

Шминкање је саставни део сваке припреме, невезано за то да ли је у питању прослава, важан састанак, илазак у град или једноставно опуштена шетња са пријатељима. Али,… нису сва „шминкања“ иста… Како се нашминкати, чиме, колико је времена потребно, шта нагласити, а шта покрити…и још пуно тога открива нам Милена Здравковић, власница козметичког салона „Нана“ и дугогодишња „шминкерка“ многих од нас. Поставили смо јој неколико питања на која би желела да зна одговор свака девојка. Њен принцип шминкања је да добијемо најбољу верзију себе, а не да шминкањем стварамо неког другог.

–          Шта тачно подразумева професионално шминкање?

Професионално шминкање подразумева једну посебну припрему коже, пилинг, маску, да би та шминка трајала. Оно што је разликује од обичне шминке је сам саства производа који се користе за професиону шминку у односу на свакодневну. Другачији је састав да би  шминка трајала дуже и да никакви временски услови њу не ометају. Кад се ставе ти препарати, без обзира на емоцију – плакање, знојење, итд., то стоји, зато што је све – маскара, трепавице и слично, сасвим другачије у односу на оне за обичну употребу, а врхунац свега је фиксатор који се ставља да би шминка остала 24 сата.

 

–          Колико дуго траје само шминкање?

Професионално шминкање траје око сат времена.

 

–          Које препарате користите, чије производе?

То су у главном професионални Chanelovi производи, Guerlanovi, Mac козметика, Artdeko и Kryolan.

 

–          На основу чега знате која шминка одговара вашем клијенту, на основу чега бирате шта ћете од шминке користити?

Када је у питању професионално шминкање, козметичар мора прво да одлично познаје тип коже и све се одређује према типу коже…Минерални пудери се користе код старијих кожа, код млађих кожа је малтене све дозвољено, само се гледа да ли је масна кожа, па се користе наменски пудери, који затварају поре, да нема рупица или, ако има неких промена на кожи то се попуњава и специјалним средствима прикрива, рецимо, када је у питању црвенило, или младежи, или ожиљци… За све то постоје посебни пудери који прекривају.

 

–          Јел је могуће тражити шминкање према слици?

Могуће је тражити, али не постоји баш чаробан штапић, ако рецимо имате баш спуштене капке, а тражите нешто што, апсолутно не може према тој физиономији лица, према облику лица, распореду костију или због капака, јагодица, усана… Онда препоручујемо шта би било најбоље и приступа се клијенту. Најбоље је кад нам дођу и кажу, препуштамо се стручњаку и томе како ви видите мене… јер свако ко шминка мора да има неку уметничку црту у себи. Мени је највећи комплимент био када су ми уметници, који су завршили академију или нешто слично рекли – одлично сенчење, лепо изражене јагодичне кости,…

 

Какво шминкање најчешће траже ваши клијенти?

Зависи… да буду изражене очи, или да буде неутрална шминка; зависи од година, зависи од прилике, зависи од тога да ли је у питању дневна или ноћна шминка. Све се то разликује и посебно се учи.

 

–          На шта да обратимо пажњу када је шминкање у питању?

Да би шминка добро стајала, пре тога треба урадити пилинг или третман лица. Када причамо о, рецимо свадби, ту је потребно неколико третмана, два дана пред шминкање, да би шминка стајала добро, да би се затегла кожа, да би била баршунаста, да би сви препарати које ставимо, били савршени. Затим је неопходно уклонити длачице са лица – да су обрве очупане и да нема наусница.

 

–          Шта је популарно овог лета?

Најпопуларније је – једна боја изнад очију, на очима, иначе је дозвољено све, чак и више од три-четири боје, јаке боје. Ако је нека опуштена варијанта, онда можете да пуштате машти на вољу, а ако су венчања, свадбе, онда се више иде ка класици, где се поштује облик лица, избор гардеробе, тен, коса.

 

–          Који савет бисте дали када је шминкање у питању?

Генерално, шта год да је у питању, најбитнија је нега јер ако било шта стављате на лице, морате да имате савршено лице да би то лепо изгледало, а не да шминком прикривамо све недостатке. Препоручила бих за летње месеце, а посебно ако буду велике врућине, употребу BB креме, пре него пудера, јер она има и хидрантни састав у себи, и негујући састав, и заштитни фактор UVA и UVB. Нико више нема времена за све, да ради по протоколу за сваки дан. Бронзер, BB крема, кармин, маскара или, већ, свилене трепавице и крај, никако тешка шминка.

 

Милена истиче још и то да је противник да у свако доба дана девојке буду под комплетном шминком, што нам се у последње време све чешће сервира путем телевизијског програма као нужност. И сада се у салону „Нана“ заказивање за важне прилике обавља по два-три месеца раније, а има и случајева који су себи термин код Милене обезбедили за две године.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*