Народни посланик Др Дарко Лакетић – За Прокупље и Топлицу долазе само још бољи дани

Протекла недеља је била од велике важности за Топлицу и њену историју. Посебно заседање Владе, по први пут, у Прокупљу.

Ко је био иницијатор ове идеје и шта заправо значи један овакав догађај ?

Посета Владе Републике Србије десила се на моју инцијативу и на моју идеју и на томе сам интензивно радио задњих шест месеци. Наравно, несебичну и велику помоћ су ми пружали моји сарадници и председник општине, начелник округа, начелник општинске управе, председник скупштине, и сви остали који су заједно радили на заједничкој стратегији напретка  Прокупља. Оно што је битно је да смо ми у неком ранијем периоду зацртали дугорочну и краткорочну стратегију развоја Прокупља.

Реализација свих тих циљева је била могућа искључиво уз подршку републичких органа и извршне власти. То је оно што смо успели и све оно што смо зацртали, као циљеве, договорили смо на састанку са Владом, осим тога чак могу рећи да ћемо добити много више него што смо очекивали. Поменућу неколико веома важних пројеката, а то је пребацивање земљишта за индустријску зону, договорили смо комплетан износ новчани, који ће дати Министарство привреде за адаптирање, односно изградњу индустријске зоне, то је око 500 милиона динара.

Већ идуће недеље имамо састанак у Министарству здравља, који је везан за изградњу прве фазе Опште болнице – то је енергетска ефикасност; затим од Министаства просвете смо добили наставак сарадње, тј. средства за реконструкцију још две школе и тиме завршавамо комплетну реконструкцију свих школа. То су основна школа Милић Ракић Мирко и Технишка школа 15. мај.

Такође са Министарством просвете смо договорили да Спомен парк уђе у редован календар свих екскурзија основних школа у Србији. Дакле деца из Србије ће учити о Гвозденом пуку и јунацима гвозденог пука у исто време, а општина Прокупље и град Прокупље ће имати значај од тога, бенефит у смислу туристичких посета.

Са Министарством Одбране смо договорили куповину касарне у Новој Божурни на улазу у Прокупље, такође договорили смо са министарком Зораном Михајловић хитну реконструкцију и комплетну санацију путева који су магистрални, а то су Прокупље – Житни Поток  и  Прокупље – (Рибарска бања) Крушевац. Дакле, то је нешто што је предуслов развоја. То је нешто што представља један велики значај за Прокупље уз наравно чињеницу да је председник општине инсистирао да Министарство унутрашњих послова убрза изградњу нове зграде Муп-а. Све у свему то је нешто фантастично на шта сам веома поносан.

Сведоци смо да се у последње време доста пажње посвећује Прокупљу  и да су учестале посете државних званичника. Да ли су по Вашем мишљењу водеће структуре препознале важност југа Србије и Топлице, с обзиром на то да то није била пракса бивших власти?

Мислим да су структуре извршне власти Републике у потпуности схватиле  значај југа Србије и мислим да управо то схватање значаја, презентовано је у петак, на начин што је седница Владе Републике  Србије одржана у Прокупљу. Оно што је веома битно је да, као што сам већ и рекао, то није било формално заседање Владе већ је та седница у Прокупљу уприличена да би Топлички округ, односно Прокупље, остварило све оне циљеве који су зацртан уз помоћ Владе Републике Србије.

Којим темпом постајемо град? Осим повећања финансијског прилива, које повољностри још могу очекивати грађани Прокупља ?

Што се тиче статуса града, статус града смо добили, али још увек траје усклађивање правних аката и на првој следећој Скупштини ће бити Прокупље званично проглашено Градом и бити усвојени ти правни завршни акти, попут статута града, јер је неопходна и сагласност Министарства локалне самоуправе што је формална ствар, а што иде у најбољем смеру. Поред финансијског прилива који ће на годишњем нивоу бити већи, говорим о трансферу општине Прокупље, око 45 милиона, имаћемо повећавање плата запослених који раде у општинској управи, јавним предузећима осим тога са добијањем статуса града, и као Град имаћемо сасвим другачији наступ према инвеститорима, ево сада ћу већ рећи да двоје инвеститора чекају за нову индустријску зону, али оно што нам је заједничка намера јесте да ћемо за нову индустријску зону рангирати инвеститоре  по висини зараде и по броју запослених, уз наравно, брзину извођења радова, тј. динамику издрадње тог производног простора.

Такође, што се тиче статуса града још да поменем да је врло значајно то што ћемо добијањем статуса града  моћи да имамо институције које припадају градовима попут:  Завода за јавно здравље, итд, итд.

Након заседања Владе да ли је било речи о унапређењу Топличког округа?

Што се тиче наредних пројеката, видели сте како изгледа овај Спомен-парк, који смо направили заједничким снагама  и, могу рећи, да сам изузетно задовољан и поносан јер смо добили највеличанственији спомен-парк у Србији, а следећи пројекат који радимо и који ћемо завршити у року јесте пројекат нове Зелене пијаце, вредан 200 милиона динара. Тај пројекат финансирамо делом из Министарства пољопривреде, односно Владе Републике Србије и већим делом из средстава Европске инвестиционе банке.Тај пројекат је већ у фази реализације и завршавања прве фаз,е а то је асфалтирање приступнице и паркинг простора нове пијаце, убрзо се очекује потписивање  друге фазе реализације пројекта ове пијаце и ја очекујем завршетак тих радова негде на пролеће. То ће бити такође један леп објекат, можда и најлепша пијаца у Србији, попут најновије Каленић пијаце у Београду.

Што се тиче пројекта болнице, идуће недеље је састанак у Министарству здрављ,а заједно са господином Марком Благојевићем из канцеларије за јавна улагања, где ћемо заједно уговорити динамику, где би требало да прва фаза, а то је фаза где ће се радити енергетска ефикасност објекта Дома здравља и Болнице, започне до краја месеца и надам се да на том састанку то и договоримо. А што се тиче ауто-пута, идуће године треба да почне изградња, а ове године , отприлике за месец дана, креће експропријација земљишта; да постоје чисти имовински-правни односи, пре него што крене изградња. Оно што је битно је да ће се изградити пун ауто-пут од Прокупља до Плочника, дакле не полу ауто-пут, што је такође веома важна ствар. Осим тога, већ у току наредне године, очекујем пуну изградњу индустријске зоне, дакле, оно за шта смо се борили и за шта је и дошла превасходно Влада Републике Србије у Прокупље и не само због тога, ја очекујем да са том индустријском зоном, ми у потпуности угасимо незапосленост у Топлици, а не само у Прокупљу.

Мислим да све ово о чему говорим представља један фантастичан податак и веома важну информацију за Топлицу, мислим да се никада као сад није радило, да никада нисмо имали већу подршку извршне власти него што је то данас, мислим да, лично, никада нисам имао више оптимизма него сада, везано за Топлицу и Прокупље и желим да поручим грађанима Прокупља да ће Прокупље да иде узлазном линијом, а са Прокупљем мора да иде и Топлица.

Што се тиче мог гостовања на телевизији, мислим да, пре свега, један искрен поштен и транспарентан однос према грађанима Прокупља мора да постоји. Зато периодично обавештавам грађане Прокупља о свим дешавањима, о ономе што радимо, о ономе за шта се боримо, о резултатима, успесима и неуспесима, али оно што је најбитније јесте да заиста наилазим на један изузетан одзив грађана. Ја сам се баш последњи пут на телевизијском гостовању томе и захвалио, зато што су успешно препознали једну политику, успешно су препознали људе, јер да нису, данас Прокупље не би имало ни Спомен-парк, не би можда имали ни пијацу,  ни болницу, ни буквално ништа од онога што живот значи за тај народ.

Пре свега, једним поштеним и марљивим радом смо успели да дођемо до резултата и тек ће их бити. Оно што дајем реч је да ћамо радити још квалитетније и још боље и оно што је веома битно јесте да они који испуњавају резултате наставиће да раде у тиму, а они који не биће замењени новим људима, који ће морати да дају свој максимум. Мислим да је то предуслов једног квалитетног и заједничког рада и успеха за наш народ.

Да подсетимо : https://prokupackevesti.rs/ekskluzivno-za-nas-portal-nas-primarni-zadatak-je-utvrdjivanje-istine-dr-darko-laketic/

Ваше гостовање на локалној телевизији је праћено са великом пажњом. Колико је важна транспарентност и колико је битна комуникација са грађанима  и редовно извештавање?

Ја ћу и даље да повремено информишем грађане Прокупља, када за то има разлога, да их информишем шта смо урадили, шта смо договорили, шта ћемо урадити, за шта нам је потребна помоћ, где нам не треба помоћ, једноставно ми сада. Имамо и доста средстава на рачуну Општине и та средства ћемо искористит за инфрастрктуру у Прокупљу и ту нам треба помоћ, пре свега  везано за имовинско правне односе тамо где нису урађени – то сам више пута напоменуо у току свог обраћања на медијима тако да што се тиче инфраструктуре грађани треба да буду спокојни, постепено ћемо решавати део по део града, капитални по капитални  проблем, који је везан за инфраструктуру – говорим сада и о асфалту, и о водоводу, и о канализацији коју  планирамо да решавамо путем европских пројеката, односно ИПА пројеката, зато што Европа, пре свега, форсира те еколошке пројекте и надам се да ћемо то искористити.

Како видите Топлицу и Прокупље у 2019. години?

Што се тиче Прокупља и Топлице у 2019. години, оно што могу да обећам, јесте да ће Прокупље бити једно огромно градилиште. Сада завршавамо корито реке Топлице, као што грађани Прокупља виде, коначно смо у потпуности решили корито реке Топлице и Прокупље, као град је безбедно у смислу поплава. Исто тако уредићемо део Топлице код „Стакларе“ где грађани виде да се поставља украсни каменж, да ће бити део стазе за пешачење, део код „Дунека“ у наредних  неколико година ћемо уредити да буду  трим стазе, стазе за  картинг или нешто слично, зато што је тај део проблематичан јер је под њим велики део метана,  па стога морамо да урадимо асанацију терена, зато што је ту била депонија својевремено, за време бивше власти, па то морамо прво решити и читав тај потез ће бити туристички део. Такође, оно што могу рећи, да ће биту рађено јесте пијаца, која је у почетној фази, Болница која ће се пребацити потпуно, тако да то су неки пројекти који су већ договорени, већ актурлни уз индустријску зону која ће бити кичма развоја Топличког округа.

Оно што могу да поручим грађанима Прокупља је да ће 2019 година бити развојна година  за град Прокупље  јер ћемо, по први пут имати развојни  буџет за разлику од осталих, претходних година када смо „крпили“ тај буџет и враћали дугове. Сада смо у ситуацији да можемо, заиста,  да планирамо будућност. Град Прокупље је изашао из кризе, то сам више пута напоменуо  и на гостовању на телевизији и пре свега нека грађани очекују решавање инфраструктурних пројеката. Ја очекујем да се са индустријском  зоном што пре крене са изградњом  и да  наредних годину дана добијемо индустријску зону  и на тај начин бисмо решили проблем незапослености. Сада је реална бројка незапослених на нивоу  општине Прокупље  око 4000 незапослених лица, што је у оквирима републичких цифара, чак и нижа, тако да ићи ћемо максимално са подршком и субвенцијом маргиналних група, социјално угрожених, пољопривредника и привредника, који први пут започињу бизнис, тако да једноставно за Прокупље лично мислим да нема брига.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*