Наша околина је слика нас самих…

Данас је Дан планете Земље! Неки то знају, неки не, неки ће сазнати, а све ће остати исто, све ћемо радити исто… Једна једина, наша планета, на којој живимо и из које црпемо живот, сваког дана нам неизоставно скреће пажњу на то да је много потрошена и да смо претерали. Разнолико наоружљње, нуклеарно, хемијско оружје, озонске рупе које смо створили, ваљда, да би нас, те исте рупе једног дана прогутале, природа која се израбљује, извори који се не искоришћавају, загађење, смеће, отпади разних врста – све је то данас реална слика наше планете, односно нас самих.
Па, ето, сада кад смо се сви подсетили, како ствари стоје, ако не иначе, током 364 дана у години, бар бисмо овај један, преостали дан, на Дан планете Земље, могли искористити да будемо бољи него што иначе јесмо. Могли бисмо да неком ситницом, у виду неке свакодневне навике, данас одамо поштовање тлу на коме смо, тако што ћемо на пример, бацити смеће у контејнер, употеребити платнену торбу, уместо пластичне кесе, угасити пикавац у пепељару,…
Колико смо пажљиви према својој и јединој Земљи, добро да нас још и држи и издржава! Све акције, различитог типа, кроз деценије нису допринеле томе да се променимо и будемо обазривији. Решење је, на послетку у понашању, навикама и опхођењу сваког појединца. Учинимо оно што треба за нашу планету, на крају, ми обични смртници само толико и можемо, а она ће умети да сачува и себе и нас, кад већ ми њу нисмо умели да сачувамо како заслужује. Срећан нам Дан планете Земље!

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*