Наставља се градња цркве Светог Ђорђа у Прокупљу

????????????????????????????????????

Наредне недеље почињу грађевински радови на наставку градње цркве Светог Ђорђа у Прокупљу, која је на иницијативу свештенства цркве Светог Прокопија, уз благослов српског патријарха Иринеја и уз свесрдну подршку Града Прокупља почела 2016. године.

Како је данас рекао протојереј ставрофор Слободан Петровић, задужен за контролу градње овог верског објекта, црква је до сада подигнута у висини од четири метра, а како се очекује, биће потпуно сазидана до краја ове године.

-Средствима Владине канцеларије за вере и Града Прокупља, као и захваљујући помоћи многобројних донатора, сакупили смо средства да урадимо зидарске радове на новој цркви, казао је Слободан Петровић.

Према његовим речима, до краја ове године биће сазидана и купола, а након тога би требало да крену унутрашњи радови на украшавању и осликавању овог православног храма, који ће, кад буде завршен, бити прави украс Прокупља.

Раније је Град Прокупље пренео у својину Црквеној општини земљиште на површини од 40 ари у близини Дома за смештај и негу старих лица, на коме се гради црква посвећена Светом Ђорђу, чије се мошти чувају у цркви Светог Прокопија.

Према речима протојереја Петровића, за завршетак градње потребно је још новца, па ће у циљу прикупљања потребних средстава, Црквена општина организовати и донаторско вече, одмах након Ускрса ове године.

-Према обећањима, у завршетку градње помоћи ће нам Канцеларија за вере, као и руководство Града Прокупља које је и до сада много помагало, тако да се надамо брзом завршетку овог велелепног здања, подвукао је Слободан Петровић.

Када буде завршена, црква Светог Ђорђа биће висока 21 метар, 17 метара у пречнику, по угледу на средњовековне православне храмове озидане опеком.

-Изградњом овог здања, грађани Прокупља ће добити још једну цркву, каже отац Слободан и додаје да ће цркву Светог Прокопија то растеретити гужве и сачувати и од оштећења, посебно у време великих празника Ускрса и Божића.

Изградњом цркве Светог Ђорђа, Прокупље ће постати једно од ретких места у Србији где су у чак две православне светиње похрањене мошти светаца чија имена цркве носе.

-Тако ће у Топлици у посвећеним храмовима почивати кости двојице светих ратника, Прокопија и Георгија, који су страдали због хришћанске вере исте 303. године, нагласио је Слободан Петровић.

Идеја о градњи цркве Светог Ђорђа родила се још давне 1934. године, приликом посете краља Александра Карађорђевића и патријарха Варневе Прокупљу.

Тада је планирано да црква буде изграђена на платоу поред зграде Среског начелства, а пројекат за њену изградњу урадио је славни српски архитекта Александар Дероко.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*