Представници Града Прокупља на Сајму пољопривреде у Блацу

-Сваки пољопривредни сајам, без обзира да ли се организује на међународном, државном или локалном нивоу је прилика да се покажу прокупачки и топлички потенцијали у свим областима пољопривредне производње, изјавио је заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић, током посете Сајму пољопривреде у Блацу, који је организовала ова топличка општина.
На овом, петом по реду Сајму, биле су присутне многе фирме које се баве производњом пољопривредних семена и заштите биља из Београда, Новог Сада, Сомбора, Крагујевца и других градова, представници пословних банака, као и произвођачи пољопривредних машина и опреме.

Пауновић је нагласио да је добро што су пољопривредници на многим штандовима могли да виде нова семена из ратарске и воћарске производње, поразговарају са представницима многих фирми из области заштите биља и упознају се са најновијим технологијама у производњи појединих пољопривредних култура.
-Међусобни сусрети произвођача, прерађивача, научних радника и самих пољопривредника су веома важни. На појединим штандовима, пољопривредници су се упознали са најновијом опремом која се примењује на угледним газдинствима широм Србије, рекао је он и подвукао да је веома значајно што су на блачком Сајму били присутни и професори Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија из Прокупља и саветодавци Пољопривредне стручне службе у Прокупљу.
Мирољуб Пауновић је посебно нагласио да је организовање овог скупа доказ да се у Топлици придаје велики значај овој грани привреде.
-Један од основних циљева нашег првог учешћа на овом Сајму је да посетиоце, а то се првенствено односи на пољопривреднике и младе људе, упознамо са радом Школе и могућностима успостављања сарадње са произвођачима воћа и ратарских култура, рекла је професорка ВППШ Драгана Станисављевић и додала да је ова високошколска установа, за 41 годину рада и постојања, дала велики допринос развоју свих грана пољопривреде, не само у Топлици, већ и на југу Србије.

Према њеним речима, професори су на располагању свим локалним самоуправама, задругама, удружењима и пољопривредницима, како би научна знања пренели произвођачима.
Саветодавац у ПСС, Снежана Јовић, посетиоцима штанда говорила је о значају ове службе, чији је оснивач Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.
-У овој служби, пољопривредници могу да добију све информације из области субвенција за многе гране пољопривреде, стручне савете, помоћ у организовању задруга, помоћ у презентацији сопствених производа, изјавила је она и додала да је ово била прилика да се размене мишљења са произвођачима семена.
И на овом Сајму, Снежана Јовић, као и сви саветодавци, говорили су о значају регистрације, односно обнове газдинстава.
Током трајања Сајма, на којем је присуствовао и председник Задружног савеза Србије за Нишавски и Топлички округ Миле Давидовић, одржана су и стручна предавања.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*